KISSOJEN IDIOPAATTINEN KYSTIITTI

Idiopaattinen kystiitti on kissoilla melko yleinen ongelma. Se aiheuttaa voimakasta ja uusiutuvaa kipua virtsarakossa. Idiopaattinen kystiitti on sama sairaus kuin ihmisillä harvinaisena esiintyvä kivuliaan virtsarakon oireyhtymä, joka aikaisemmin tunnettiin nimellä interstitielli kystiitti. Virtsarakosta säteilevä kipu voi aiheuttaa seuraavia oireita:
- verta virtsassa
- toistuva virtsaaminen tai toistuvat virtsaamisyritykset
- virtsaamattomuus
- kipu virtsatessa
- ääntely virtsatessa
- vääriin paikkoihin virtsaaminen.
Ihmisten kivuliaan virtsarakon oireyhtymää ja kissojen idiopaattista kystiittiä on tutkittu paljon. Tästä huolimatta sairauden etiologia eli sairauden syy on yhä osin tuntematon. Stressin kokemuksella on selvä ja voimakas yhteys oireiden ilmenemiseen sekä kissoilla että ihmisillä.

Virtsarakon seinämän sisimpänä rakenteena on limakalvo, jonka tehtävänä on suojata virtsarakon seinämää. Stressin vaikutuksesta virtsarakon seinämän limakalvo ohenee, jolloin limakalvo ei kykene enää suojaamaan virtsarakon seinämää riittävästi. Tällöin virtsan kudoksia ärsyttävät aineet pääsevät vaikuttamaan liian syvällä virtsarakon seinämän kerroksissa. Kissa tuntee jatkuvia kipuviestejä virtsarakosta. Kissa tuntee kroonista sisäelinkipua sairasjaksojen aikana.

Voi olla vaikeaa tulkita, mitkä asiat saattavat aiheuttaa kissalle stressiä. Tavallisia kissaa stressaavia asioita voivat olla esimerkiksi:
- Uusi ympäristö: muuttaminen, remontoiminen, järjestyksen vaihtaminen, hoitopaikassa oleminen
- Tapahtumat kotona ja kotiympäristön lähellä: lomat, aikataulujen muuttuminen, vuodenaikojen vaihtuminen, rakennustyömaa kodin lähellä, ukonilma, ilotulitus
- Liian tuttu ympäristö: tylsistyminen on petoeläimelle stressaavaa
- Menemiset ja tulemiset: eläinlääkärikäynnit, kissan matkustaminen, perheenjäsenten poissaolot, uusi perheenjäsen tai lemmikki tai näiden kuolema, vapaasti ulkoilevasta kissasta sisäkissaksi, juhlat ja illanistujaiset kotona

Diagnosointi
Idiopaattisen kystiitin diagnoosiin päästään poissulkemalla
- virtsakiteet virtsanäytteestä
- virtsatietulehdus viljelemällä puhtaasti otettu virtsanäyte
- virtsakivet virtsarakossa ultaäänitutkimuksen ja/tai röntgenkuvien avulla
- virtsarakon kasvaimet ultraäänitutkimuksen avulla.

Hoito
Kaikkea tähän listattua ei tarvitse tehdä. Ainoastaan kivunhoito on pakollista. Valitse jokaisesta osiosta muutamia kohtia kissasi elämänlaadun parantamiseksi. Ole luova ja keksi listattujen lisäksi lisää hauskaa tekemistä kissallesi.

Lisää onnellisuutta:
- Feliway-haihdutin (erittäin suositeltava): Haihdutin haihduttaa kissojen luonnollisia naamaferomoneja jatkuvasti huoneilmaan. Tämä luo turvallisuutta ja tuttuuden tunnetta kissallesi.
- Feliway-suihke: Suihketta voidaan käyttää kohtiin, joihin kissa on erheellisesti virtsannut. Pese kohta ensin huolellisesti astianpesuaineen ja väkiviinaetikan seoksella. Pesun jälkeen voit peittää kohdan alumiinifoliolla. Tämä on suositeltavaa erityisesti pehmeissä kohteissa esimerkiksi sohvat ja sängyt. Suihkuta Feliway-suihketta kohtaan/alumiinifolioon. Suihkuta kohta vähintään kerran kuukaudessa.
- Seurustele kissasi kanssa.
- Estä kissojen välinen aggressio kotonasi, vaikka se merkitsisi sitä, että joillekin kissoista täytyy etsiä uusi koti.
- Tarjoa riittävä vessaan pääsyn mahdollisuus kaikille kissoillesi. Jokaisella kissalle tulee olla oma vessa. Kaikki kissat eivät pidä samanlaisesta kissanhiekasta, joten anna kissoillesi mahdollisuus valita mieluinen vessa.
- Tarjoa riittävästi ruoka- ja juomapaikkoja, jos kotonasi asuu useampi kissa. Älä aseta ruokapaikkoja liian lähelle vessoja. Huomioi, etteivät ruoka- ja juomapaikat ole vierekkäin.
- Jotkut kissat hyötyvät akupunktiosta.
Lisää aktiivisuutta:
- Hanki kiipeilypuita, raapimapaikkoja ja leluja.
- Järjestä ikkunasta tähystämismahdollisuuksia.
- Leiki kissasi kanssa. Älä oleta, että kissasi innostuu leikkimään yksin uusilla leluilla.
- Aloita uusi harrastus kissasi kanssa: naksutinkoulutus, lelun hakeminen, kuurupiilo jne.
- Kokeile aktivoivia leluja: Cat Dancer, laserkynä, aktivointipallot ja -lelut?
- Tee päivittäin kissaa kiinnostavia muutoksia sen elinympäristöön: uusi tähystyspaikka, paperikassi/laatikko lattialla, tee tunneli matosta, jätä päiväksi linnunlaulu-CD soimaan, anna kissasi haistella uusia tavaroita
- Piilota ruokaa pitkin asuntoa kupista tarjoamisen sijaan.
- Suurenna kissan reviiriä: valjaissa ulkoilu tai rappukäytävässä kävely, verkotetulla parvekkeella tai lasitetulla parvekkeella ulkoilu.
- Tallenna kissaasi stimuloivia TV-ohjelmia kissasi katsottavaksi ja kuunneltavaksi. Yleensä kissat seuraavat televisiosta mielellään ohjelmia, joissa on liikettä suhteellisen yksivärisellä taustalla (jääkiekko, rata-ajot, jalkapallo, hevosurheilu, luontodokumentit). Myös luontodokumenttien äänet stimuloivat usein kissoja.
- Soita kissallesi toisten kissojen ystävällisiä ääniä, joita kissasi voi ihmetellä. Esimerkiksi Internetissä on videoita tarjoavilla sivustoilla paljon kissavideoita, joissa kissat ääntelevät tyytyväisesti. Älä soita aggressiivisesti tai pelokkaasti käyttäytyvien kissojen videoiden ääniä kissallesi.

Lisää juomista
- Tarjoa kissallesi säilykeruokia ja tuoretta lihaa, mikäli kissasi pitää näistä. Kissaa ei saa paastottaa sen varjolla, että yrittää opettaa sen syömään märkäruokaa.
- Tarjoa kissallesi mahdollisuus valita itse sellainen juoma-astia, jonka se pitää. Tarjoa eri materiaalista tehtyjä sekä erimuotoisia astioita ja sijoittele ne ympäri kotia. Täytä osa piripintaan ja jätä osa puolilleen. Käytä astioissa puhdasta vettä, järvivettä, sadevettä ja makuvesiä. Seuraamalla kissasi juomatottumuksia voit selvittää millaisesta astiasta ja vedestä kissasi pitää.
- Tee makujääkuutioita: keitä suolatonta kala-, kana- tai lihalientä ja pakasta se jääkuutioiksi. Saat päivittäin kissallesi raikasta makuvettä vaihtamalla veden ja pudottamalla sinne uuden kuution.
- Tee makuvettä: pudota ruokapalasia veteen. Muista vaihtaa vesi päivittäin.
- Kokeile juoksevaa vettä, lemmikeille tarkoitettuja vesiautomaatteja tai jopa akvaariopumppua
isossa vesiastiassa. Juoksevan veden ääni saattaa lisätä kissasi juomista.
Hoida kivun akuutti vaihe
- Kissat peittävät paljon kipua, sillä ne ovat myös saaliseläimiä. Pienetkin käytösmuutokset saattavat olla kissalla kivun merkki. Opi tunnistamaan kissasi kivun merkit.
- Hoida kipu välittömästi merkkien ilmaantuessa. Käytä ainoastaan eläinlääkärisi määräämiä lääkkeitä reseptien ohjeiden mukaisesti.
- Älä anna mitään muuta kipulääkettä tai lisää määrätyn kipulääkkeen annosta ilman, että kysyt ensin eläinlääkäriltä asiasta.
- lisäravinteenä käytettävästä Cystaid-valmisteesta voi olla hyötyä
- jotkut kissat hyötyvät Cartrophen-pistossarjasta, joka on varsinaisesti nivelrikkon hoitoon tarkoitettu lääke.
- Muista: kissallasi on oikea sairaus, joka aiheuttaa oikeaa kipua. Kissasi sairastaa idiopaattista kystiittiä. Se ei ole käytösongelma, vaan kipua aiheuttava sairaus.

TUTUSTU TÄSTÄ KISSOJEN VIRTSATIESAIRAUKSIEN TUKIHOITOON TARKOITETTUIHIN ERIKOISRUOKIIN

OSTA TÄSTÄ KISSAN VIRTSATIESAIRAUKSIEN HOITOON TARKOITETTUJA HOITOTUOTTEITA

Kirjaudu sisään ja arvostele tuote.


ASIAKASPALAUTTEESTA POIMITTUJA

"Kivuttomasta saa aina ihanan empaattista ja yksilöllistä palvelua. Vuosia jo on koiraamme täällä käytetty eikä koskaan ole ollut mitään moitteen sijaa. Ammattitaitoinen ja osaava henkilökunta, palvelusta jää aina hyvä mieli sekä koiralle että meille omistajille. Emme vaihda!" -   Nikitan "emäntä" 15.10.2015

"Hyvää, lämminhenkistä ja luotettavaa palvelua, vaikka olimmekin ylimääräisenä hoidettavana koiran loukkaantuessa. Rauhallinen ja asiantunteva kohtaaminen ja tuttu paikka tuo turvaa koiralle ja hätäisille omistajille. Olemme käyttäneet lääkäriasemaa vuosikausia laumamme hoidossa. Kiitos jälleen!"  -  Pia Sormunen 27.4.2017

"Erinomaista, ystävällistä palvelua. Ei ollut kiire, oli aikaa rapsutella koiraa ja vastata omistajansa kysymyksiin. Punkinestolääkkeistäkin oli aikaa keskustella vaikka siihen ei oltu varattu aikaa. Myös hoitaja oli ystävällinen. Kiitos."  -  Kirsi Sallinen / Venni 24.4.2017 

"Aina hyvää asiantuntevaa palvelua, jossa koirat huomioidaan yksilöllisesti, omistajaa unohtamatta. Kivuttomalla hoito jatkuu aina siitä mihin se viimeksi on jäänyt. Hoitosuhteen aikaisemmat tapahtumat otetaan aina huomioon ja muistetaan hienosti. Hoitotoimenpiteissä hoidettavaa kohdellaan arvostaen ja välittäen. Kiitos sekä hoitajille ja eläinlääkäreille."  -  Elli ja Martta 5.4.2017 

"Ihanaa palvelua ja lemmikit huomioonottavaa toimintaa taas kerran! Meidän kissat käy kyllä jatkossakin teillä hoidossa :) " -  Kissat rokotteella 10.10.2015

"Teillä kaikki toimii hyvin! Henkilökunta on ihana ! Tuntui, että teillä on aikaa tutkia eläinpotilasta kaikessa rauhassa, aivan kuin tämä olisi ainut potilaanne. Kiire on kaukana tutkimushuoneesta. Jatkossa tulen varmasti käyttämään palveluitanne ja suosittelen niitä muillekin ! "  -  Riitta ja Helmi 14.8.2015

"Kivuttoman porukka on kyllä aivan uskomattoman ihanaa! "potilas" tervehditään nimellä ja tunteella, hoidetaan huolella ja ammattitaidolla; potilaan "omaiselle" kerrotaan hoitotoimista Kivuttomassa, kotona ja jälkihoidosta, huomionarvoisista asioista jne. Voi kunpa näin hyvää palvelua ja hoitoa saisivat ihmisetkin omilla tohtoreillaan! OLETTE AIVAN USKOMATTOMAN AMMATTITAITOISIA JA HYVIÄ!!!! "  -  Maarit ja Reco 12.8.2015

"Kivuttoman henkilökunta on todella empaattista ja osaavaa. Paikalle on ilo tulla, kun potilasta kohdellaan lempeydellä ja ammattitaidolla kiirehtimättä, nimeltä puhutellen. Omistaja oli tässä tapauksessa potilasta hysteerisempi, kissalla ei mitään hätää ollut missään vaiheessa. Melkoisen ehdoton olen kisuni hoidon ja kohtelun suhteen, vain paras kelpaa, joten Kivuttoman palveluita käytän jatkossakin! " -  Tiina ja Oili-kissa 13.8.2015

"Teillä kaikki toimii hyvin! Henkilökunta on ihana ! Tuntui, että teillä on aikaa tutkia eläinpotilasta kaikessa rauhassa, aivan kuin tämä olisi ainut potilaanne. Kiire on kaukana tutkimushuoneesta. Jatkossa tulen varmasti käyttämään palveluitanne ja suosittelen niitä muillekin ! " -   Riitta ja Helmi 14.8.2015

"Suosittelen. Ajanvaraus on helppoa ja saimme ajan nopeasti. Kivuttoman ammattilaisilta saa asiantuntevaa apua lemmikin pulmiin ja vinkkejä hoitoon. Potilaan vointi oli jo seuraavana päivänä parempi :) "  -  Hellu ja Sipsukka 16.8.2015

"Siistit ja avarat tilat. Ammattitaitoinen henkilökunta. Kiireettömyyden tuntu ja kuunneltiin ja annettiin ohjeita kärsivällisesti. Suosittelen kaikille tätä paikkaa. Kohtuullinen veloitus ja viidestä tähdestä pitääkin maksaa. Kaikkea hyvää jatkossakin Kivuttoman henkilökunnalle !!! "  -  Liperiläinen 16.1.2016

"Olen vuoden aikana joutunut käyttämään iäkästä koiraani eläinlääkärissä useita kertoja. Palvelunne on erinomaista ja kohtaatte sekä eläimet että niiden omistajat aidosti ja ammattitaitoisesti. Vaikka välillä lemmikin koetulokset olisivat huonoja tai vointi heittelee, olemme aina lähteneet vastaanotoltanne hyvin ja luottavaisin mielin. Suuri kiitos teille hyvästä ja arvokkaasta työstä jota teette."  -  5.4.2016 

"Asiakaspalvelu erittäin ystävällistä, lääkäri selosti tarkasti eläimen vaivat ja mikä hoito on tähän sairauteen sopiva ja myös lääkitys. Samoin myös kotihoito-ohjeet kissalle ja jatkotilanteesta yhteyden ottaminen. Myös vastaanoton palvelu oli erittäin hyvää ja asiallista. "  -  Tapani Meriläinen 16.5.2016

"Vietimme päivän kivuttomalla tutkimuksissa ja nesteytyksessä. Kaikki sujui erinomaisesti, meistä huolehdittiin aidosti koko päivän ajan. Saimme kotiin perinpohjaiset hoito-ohjeet ja vielä peräänkin soitettiin kyselläkseen vointia. Kuten olen jo monelle kehunut, samanlaista hoitoa ei saa edes ihmisten yksityisestä sairaalasta. Erityiskiitokset asiantuntevalle eläinlääkärille Emilia Vanhalalle! "  -  Henna ja Vicky koira 8.8.2016

"Ongelmallinen tapaus: kissalla diabetes ja rauhoiteaineyliherkkyys ja hampaat pitäisi hoitaa. Kaikki sujui kuitenkin hienosti eikä kissa menehtynyt nukutukseen! Saimme perusteelliset ohjeet jatkohoitoa varten sekä suullisesti että kirjallisesti. Kiitos asiantuntevalle hammaslääkärille ja mukaville hoitajille! Tätä lääkäriasemaa leimaa hyvä ja välittävä ilmapiiri. "  -  Päivi Mähönen ja Maija-Kissa

"Kiitos eläinlääkäri Titta ja hoitaja Tanja seropi-Roposen leuan operoinnista! Huippuosaamista! Kiitos myös vastaanoton Minnalle! - Kiitokset lähettää Roponen itse, hänen tyttöystävänsä Martta, velipuoli Ike sekä edellämainittujen omistaja. "  -  Roposen leuan operointi

"Jr Lassi ja Risto kiittää ja kumartaa suden raateleman Lassin hoidosta Ell Mia-Liisa Aholaa ja kaikkia Lassin hoitoon osallistuneita henkilöitä. Lassi on toipunut ja haavat parantuneet hyvin. "   -   Risto Hirvonen 27.10.2016

"Kiitos hyvästä ja asiantuntevasta palvelusta ja aiempien röntgenkuvien selventävästä konsultaatiosta Kirsi Mäkimattilalle, sekä lämpimät kiitokset myös näppärälle hoitajalle (nimi jäi kysymättä) joka neuvoi uudenlaisen ja pätevän kannuskynsien ja kynsien leikkuutavan :) Näin sitä vanha koiranomistajakin oppii koko ajan jotain uutta :D "  -  Satu 31.10.2016

"Kiitokset Kivuttoman väelle taas kerran hyvästä koiramme hoidosta! Koiria meillä on kolme ja jokaisen kohdalla hoito on aina ollut hyvää, asiantuntevaa ja arvostavaa niin terveystarkastusten, sairauksien kuin leikkausten kohdilla. Myös meitä ihmisiä on kohdeltu hyvin ja aina on uskaltanut kysyä kaikkea mieltä painavaa huolen päällä ollessa. "  -  Pia Sormunen ja Riitu, Pipsa ja Nuppu koirat