100% SUOMALAINEN ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ

Cauda equina

SELKÄYTIMEN AHTAUMA

Yleistä

Cauda equina –syndrooma eli lumbosakraalistenoosi eli selkäytimen ahtauma lantioristiluualueella.

Taustalla syynä voi olla: trauma, nikamien päätelevyjen/nikamarungon/välilevyn tulehdus, kasvaimet, synnynnäinen ahdas selkäydinkanava, nikamien yliliikkuvuus tai degeneratiivinen lumbosakraalistenoosi (rappeutumissairaus). Viimeinen on yleisin lantio-ristiluuahtauman syy.

Koiralla selkäydin loppuu 5. ja 6. lannenikaman kohdalla. Sen jälkeen selkäydin jakautuu cauda equinaksi (eli ääreishermojen kimpuksi), mikä sijaitsee koiralla viimeisten lannenikamien, ristiluun ja häntänikamien muodostamalla alueella.

Cauda equina –syndroomaan sairastuvat suuret rodut. Saksanpaimenkoiralla on todettu geneettinen alttius. Muita tyyppirotuja ovat tanskandogi, labradorinnoutaja, airedalenterrieri, setterit, kultainennoutaja ja bokseri.

Esiintyvyys

Sairautta esiintyy kaikenikäisillä. Useimmiten sitä tavataan kuitenkin 3-7 –vuotiailla uroksilla.

Oireet

Oireina havaitaan kipua lantio-ristiluualuetta alaspäin painettaessa, takajalkojen ontumista (usein toispuoleista, saattaa ”astua yli” takatassuillaan), takajalkojen halvaantumista, takapään jäykkyyttä sekä kipua ylösnoustessa ja hypätessä tai haluttomuutta seistä. Neurologisia oireita ei välttämättä ilmene laisinkaan. Hermostollisista oireista voidaan havaita asentotuntuman ja refleksien heikentymistä, hännän halvaantumista tai virtsan/ulosteen pidätyskykyongelmia.

Hoito

1) konservatiivinen: lepo 2-6 vkoa ja kipulääkitys tai kortisoni/anabolinen steroidi harkiten, fysioterapia

2) kirurginen toimenpide