100% SUOMALAINEN ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ

Haavan hoito

Tekevälle sattuu – osaatko sinä toimia oikein, kun koira saa haavan tai iho tulehtuu? 

Teksti: Eläinlääkäri Pia Martikainen

Haavahoidon perusteet on hyvä hallita, sillä nopealla ja asianmukaisella ensiavulla voidaan usein välttyä suuremmilta ongelmilta. Tästä matkaan eläinlääkärin vinkit oikeaoppiseen haavahoitoon!

Haavan nopea ja perusteellinen puhdistaminen mahdollisimman pian vaurion jälkeen on äärimmäisen tärkeää haavatulehduksen ennaltaehkäisemiseksi. Tätä ei voi liikaa korostaa, sillä tulehtumaton haava paranee nopeasti ja verrattain kivuttomasti. Likaiset haavat suihkutetaan ensin puhtaaksi karkeasta liasta juoksevalla vedellä (sopiva huuhteluaika 5-10 minuuttia). Käytä huuhteluun aina kädenlämpöistä / haaleaa vettä ja maltillista painetta. Jos haavaan jää mitään sinne kuulumatonta (kuten tikkuja, hiekkaa tms.) ne aiheuttavat vierasesinereaktion jolloin haava ei lähde paranemaan normaalisti vaan ongelma pitkittyy. Kaikki vierasmateriaali tulee siis aina pyrkiä kaikin keinoin poistamaan haavasta mahdollisimman huolellisesti (huuhtelulla ja esim. pinsettien avulla) ja mahdollisimman pian haaverin satuttua. Jos koira on niin kipeä, että se ei anna tätä tehdä ilman että ihmisille aiheutuu vaaraa, perusteellisempi puhdistus on syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi nukutuksessa. Jos koet ettet osaa tehdä tilannearviota itse, ota aina yhteys eläinlääkäriin ohjeiden saamiseksi.

Jos haava vuotaa runsaasti, verenvuodon tyrehdyttäminen on toki ensisijainen asia. Runsas, kirkkaanpunainen verenvuoto viittaa usein tilanteeseen jossa tarvitaan välitöntä eläinlääkärin apua. Pyri itse pysymään rauhallisen määrätietoisena ja käsittele eläintä rauhallisin, varmoin ottein. Verenvuoto tyrehdytetään pitämällä eläin liikkumattomana ja painamalla vuotokohtaa esim.
puhtaalla pyyhkeellä tai talouspaperilla jos haavataitoksia ei ole saatavilla. Raajassa olevaan haavaan voi laittaa hetkeksi painesiteen suoraan vauriokohdalle tai jos vuoto on hyvin runsasta, on yksi varteenotettava vaihtoehto kiristysside saatavilla olevasta materiaalista vaurion yläpuolelle (maksimissaan n. 10-15 min ajan). Myös kylmääminen vähentää pintaverenkiertoa tehokkaasti; jos kylmäpakkausta ei ole saatavilla, käy esim. pakastevihannespussi kotipakastimesta tähän tarkoitukseen varsin hyvin. Jos kylmättävä alue on vähäkarvainen, laita kylmäpakkauksen ja ihon väliin muutama arkki talouspaperia tai ohut pyyhe paleltuman välttämiseksi. Älä koskaan käytä rajusti vuotavan haavan kylmäämiseen juoksevaa vettä suoraan haavaan, sillä vesi estää veren hyytymisen.


”Älä laita haavaan mitään sellaista, mitä et voisi laittaa silmäänkin”

Suihkutuksen jälkeen ja myös jatkossa haavaa voidaan desinfioida mutta vain haavaan käytettäväksi sopivalla antiseptisella aineella. Tässä kohtaa voidaan helposti mennä ojasta allikkoon. Tiesitkö sinä, että läheskään kaikkia haava- tai antiseptisen suihkeen nimellä kulkevia tuotteita ei missään nimessä saisikaan käyttää avohaavaan? Ne on usein tarkoitettu vain ehjän ihon desinfektioon, saattavat sisältää mm. alkoholia ja siksi kirvelevät ja ärsyttävät haavassa; saattavatpa jopa hidastaa sen paranemista. Jos tuote on sellainen, että et sitä itse silmääsi laittaisi, älä laita sitä haavaankaan. Oma suositukseni haavojen
desinfektioon on tehokas, vesipohjainen Vetericyn Plus -haavasuihke joka ei kirvele eikä vaurioita kudoksia. Jos asianmukaista valmistetta desinfektioon ei ole käsillä, tuoreen haavan pelkkä vesihuuhtelu on parempi vaihtoehto.

Kun haava on puhdistettu, se tulee suojata likaantumiselta – ja ennen kaikkea nuolemiselta!

Suurin osa koiran haavoista tuppaa tulemaan tassujen alueelle. Opettele siis tekemään kunnollinen tassuside! Ensin puhdistetun haavan päälle asetetaan (mieluiten tarttumaton) haavalappu, joka kiinnitetään paikalleen haavateipillä. Sitten jalan sivuille tehdään pitkänomaiset ”jarrut” haavateipistä kääntämällä teippi ”rullalle” itsensä kanssa. Näiden kaksipuolisten teippijarrujen tarkoitus on kiinnittyä karvoihin ja pehmustekerrokseen estäen sen, ettei side lähtisi
lipsumaan kohdaltaan. Seuraavaksi tassun ympäri kierretään pehmusteeksi muutama kerros kipsinalusvanua (apteekista) painevaurioiden välttämiseksi – tassun peittävässä siteessä muista pehmustaa pienellä määrällä vanua myös varpaiden ja kannusvarpaan välit! Päällimmäiseksi tulee kerros itseensä tarttuvaa sidettä (funflex / leukoplast / micropore / petflex) jonka voi kiinnittää suht napakasti pehmustekerroksen vuoksi. Käytä aina kauluria nuolemisen estoon ja ulkoillessa suojaa tassuside esim. lasten kurahansikkaalla tai tiskihansikkaalla – kastunut tai kuolalla kostutettu side on pahin mahdollinen vaihtoehto, sillä se alkaa hautumaan ja päinvastoin pahentaa haavan tilannetta.

Puhtaana pidetty tulehtumaton haava paranee nopeasti ja kipeytymättä. Kun haava ei enää eritä ja alkaa kuivua ja muodostaa uutta arpikudosta, on haavan suojaamista hyvä alkaa vähentää, sillä side saattaa hautoa vaurioaluetta ja estää aina jonkin verran myös normaalia verenkiertoa. Sisällä haavaa voidaan pitää ilman sidettä tai suojana esim. jokaisesta kodeista löytyvää tavallista sukkaa, jotta se saa ilmakylpyjä - kunhan nuoleminen estetään. Pienet, hyvin puhdistetut haavat paranevat usein ilman ompelemista. Suuretkin haavat paranevat ompelematta, mutta paranemiseen kuluisi niin pitkä aika, että ne kannattaa useimmiten ommella asian nopeuttamiseksi. Pienenkin haavan ompeleminen on järkevää silloin, jos haava on kovin liikkuvalla alueella (esim. anturat) ja tapaturma on juuri tapahtunut. Silmäluomien haavat on syytä tarkastuttaa aina eläinlääkärillä, sillä ompelu saattaa olla välttämätöntä silmän normaalin toiminnan varmistamiseksi. Myös silmä on tärkeää tarkastaa mahdollisten vaurioiden varalta. Jos tilanne yhtään epäilyttää, on aina parempi käydä tutkituttamassa haava asiantuntijalla.

Koirien kesäinen kiusa HOT SPOT talttuu myös useimmiten nopealla ja oikeaoppisella kotihoidolla:

Jos huomaat että koirasi kirputtaa, nuolee tai rapsuttelee jotain tiettyä kohtaa ahkerasti, tarkista aina ihon tilanne hot spotin eli märkivän pinnallisen ihotulehduksen varalta. Voit myös käyttää nenääsi – hot spot nimittäin haisee pahalle! Tämä vaiva on tavallinen kesäinen ongelma erityisesti paksuturkkisilla ja uimisesta pitävillä koirilla. Joskus ongelma puhkeaa paksun turkin sisässä alun perin pienestä ja mitättömästä ihovauriosta ilman sen kummempaa syytä, kun koira pääsee nuolemaan aluetta ja itse aiheuttamaan tulehdukselle otolliset olosuhteet. Hännäntyvi, korvanalus ja selkä ovat tyypillisiä paikkoja hot spotille.
Jos löydät pienenkin punoituksen, näppyläisen tai jo märkivän kohdan, leikkaa tai ajele heti karvat ja käsittele alue kirvelemättömällä paikallisantiseptilla. Oma suositukseni hoitotuotteeksi on hajuton ja tehokas vesipohjainen Vetericyn Plus - haavasuihke tai saman sarjan hydrogeeli.

Paikallisantiseptia kannattaa alkuvaiheessa suihkia alueelle ahkerasti (jopa 4-6 x päivässä), sillä hot spotin tavaramerkki on levitä vaivihkaa piilossa tiheän karvan suojissa ja se voi laajentua hyvinkin nopeasti alkuun päästyään. Käy tarkasti läpi myös ympäröivän ihon tilanne. Alueen pesu desinfioivalla tai miedolla shampoolla voi myös olla järkevää kertaalleen, kun ongelma on havaittu. Pesun jälkeen on ehdottoman tärkeää huolehtia turkin perusteellisesta kuivauksesta.

 

ASIASANAT: haava, haavanoito, hotspot, hot spot, hot-spot