100% SUOMALAINEN ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ

Kennelyskä

Syksyn ja talven myötä iso osa koiraharrastajista siirtyy harjoittelemaan koiran kanssa lämpimiin sisähalleihin. Sisätiloissa koirat ovat tiiviimmin tekemisissä toistensa kanssa, jolloin myös erilaiset taudit pääsevät leviämään tehokkaammin. Kennelyskä on koiran "flunssa", jonka aiheuttaa Bordetella bronchiseptica-bakteeri sekä virukset, kuten esimerkiksi parainfluenssavirus.

Kennelyskä leviää erityisesti paikoissa, joissa on paljon koiria, kuten

  • koirapuistot
  • näyttelyt
  • hoitolat
  • harjoitushallit sekä -kentät

  • Tartunnan koira saa toiselta koiralta pisaratartuntana hengitysteiden eritteiden välityksellä, mutta myös ihmiset voivat välittää taudinaiheuttajia koirasta toiseen. Omistajien tulisikin välttää toisten koirien rapsuttelua. Lisäksi omalle koiralle kannattaa pitää treeneissä ja koiranäyttelyissä mukana omat lelut, vesi- ja ruokakupit, alustat sekä häkit.

    Koira on mahdollista rokottaa kennelyskää vastaan ja näin ehkäistä tartunnan saamista. Lue lisää kennelyskärokotteesta >

    Tunnista kennelyskän oireet

    Tyypillisin oire koiralla on kuiva yskä, joka pahenee rasituksessa. Koira voi myös yökkiä limaa ja vaahtoa. Mikäli koirasi on perusterve ja yleisvoinniltaan hyvä, voi yskän oireita seurata kotona kolmisen viikkoa. Kennelyskä paranee hitaasti, mutta on terveelle koiralle vain harvoin haitallinen.

    Tauti kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti sekundaari-infektioiden takia. Koiralle voi kehittyä kennelyskän jälkitautina esimerkiksi sydänlihastulehdus tai keuhkokuume, joten suosittelemme ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin mikäli:

  • koirallasi on jokin perussairaus, kuten sydänvika
  • koirasi kuuluu riskiryhmään (vanhat tai hyvin nuoret koirat)
  • koirasi yleisvointi huononee (nousee kuumetta, on hyvin väsynyt)
  • yskä pitkittyy yli kolme viikkoa

  • Anna kennelyskän saaneen koiran parantua rauhassa ja vältä taudin levittämistä Tartunnan saanut koira tulee pitää levossa ja koirakontakteja tulee välttää vähintään kaksi viikkoa oireiden loppumisen jälkeen. Kennelliiton ohjeistuksen mukaan koira saa olla läsnä Kennelliiton alaisissa tapahtumissa vasta kun sen on ollut kaksi viikkoa oireeton kennelyskän jälkeen. Rajoitus koskee myös saman talouden oireettomia koiria, sillä myös oireeton koira voi levittää taudinaiheuttajia.

    Huomioi tämä, jos viet yskivän koirasi eläinlääkäriin Mikäli olet varaamassa aikaa klinikallemme niin ilmoitathan aikaa varatessasi, jos lemmikkisi yskii. Pyrimme aikatauluttamaan yskivien lemmikkien vastaanottoajat iltaan, jotta vältämme parhaiten taudin tarttumisen muihin potilaisiin. Huomioithan tämän mahdollisuuksien mukaan myös nettiajanvarausta tehdessäsi.

    Kun saavut klinikallemme yskivän koiran kanssa

  • saapuessa ilmottaudu ilman koiraa
  • teidät ohjataan koiran kanssa suoraan huoneeseen odottamaan vuoroanne
  • potilaat siirtyisivät vastaanotolta suoraan ulkotiloihin odottamaan käynnin ja kirjallisten kotihoito-ohjeiden valmistumista
  • omistajien tulee välttää muiden potilaiden rapsuttamista, jotta taudinaiheuttajat eivät pääse leviämään

  • Mikäli koirallasi on kennelyskä ja sinulla on kysyttävää koirasi vointiin tai mahdollisiin lääkityksiin liittyen niin ole yhteydessä klinikallemme. Hoidon tukena on mahdollista käyttää toipilasruokia sekä esimerkiksi Nutriplus-geeliä, mikäli koiran ruokahalu huonontuu.

    Lepojakson aikana koiran aktivoimisessa kannattaa hyödyntää ruualla täytettäviä leluja.

    Rokotteella lisäsuojaa kennelyskää vastaan Kennelyskä on koiran "flunssa", jonka aiheuttaa Bordetella bronchiseptica-bakteeri sekä virukset, kuten esimerkiksi parainfluenssavirus. Kennelyskäepidemiat jylläävät usein syksyn ja talven aikana koirien keskuudessa, kun koiraharrastajat siirtyvät sisätiloihin ja koirat ovat lähemmässä kontaktissa keskenään.

    Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee antamaan koiranpennulle kennelyskärokotuksen 12 ja 16 viikon ikäisenä, jonka jälkeen rokote tehostetaan vuosittain. Markkinoilla on tällä hetkellä kolme rokotetta kennelyskää vastaan sekä kolme yhdistelmärokotetta, joissa on mukana myös kennelyskärokote.

    Rokote antaa koirallesi suojaa kennelyskää vastaan. Koiran voi rokottaa kennelyskää vastaan. Rokote ei kuitenkaan anna 100 % suojaa, mutta lievittää koiran saamia oireita. Rokotteesta riippuen immuniteetin muodostumiseen menee 72 tunnista kahteen viikkoon. Tämä on hyvä huomioida, mikäli koira on tarkoitus viedä esimerkiksi koirahoitolaan tai koiranäyttelyyn.

    Muista uusia kennelyskärokote säännöllisesti. Aikuisen koiran kennelyskärokote tulee uusia vuosittain.

    Varaa aika kennelyskärokotteen antamiseen tai uusintaan ajanvarauspalvelustamme Puhelimitse numerosta (013) 223 262 tai kätevästi netissä.