100% SUOMALAINEN ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ

Toipuminen

Lemmikin toipuminen ja toipilasajan hoito

Sairaudesta, leikkauksesta tai muusta stressistä toipuva eläin tarvitsee erityistä huolenpitoa ja huomiota. Omistajan on ehkä annettava sille lääkkeitä, hoidettava haavoja tai vaihdettava siteitä. Myös ruoka on tärkeää. Lemmikki saattaa tarvita erityisruokaa, ja sitä on ehkä rohkaistava syömään. Lemmikin saama lisähuomio nopeuttaa sen toipumista.

Tarkkaile lemmikin vointia. Hoida ja harjaa sitä varovasti ja pidä samalla silmällä mahdollisia ihon tai turkin muutoksia. Tarkista, punoittavatko tai vuotavatko mahdolliset leikkaushaavat. Tarkkaile mahdollista laihtumista tai lihomista, patteja, turvostusta, oksentelua tai ripulia. Jos havaitset jonkin näistä oireista tai jokin huolestuttaa sinua, ota yhteys eläinlääkäriin.

UNEN JA LEVON TARVE

Toipilasaikana lemmikki on todennäköisesti heikko ja tavallista hiljaisempi, ja se tarvitsee tarvallista enemmän unta. Tämä on normaali reaktio leikkaksen jälkeen, eikä siitä tarvitse huolestua. Elimistä säästää näin energiaa, jota se tarvitsee vaurioituneen kudoksen korjaamiseen.

LÄÄKITYS JA LÄÄKKEIDEN ANTAMINEN

Lemmikki tarvitsee ehkä lääkitystä toipumisen vauhdittamiseksi tai haavatulehduksen estämiseksi. Huolehdi siitä, että annat kaikki lääkkeet täsmälleen eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti. Antibioottikuurit on otettava loppuun asti, vaikka lemmikki näyttäisikin toipuneen jo ennen kuurin päättymistä. Jos kuuria ei anneta loppuun, eläimen tila voi huonontua ja jatkohoito vaikeutua. Eläinlääkärisi näyttää, miten lääkkeet annetaan ja vaikeissa tapauksissa voit tulla Kivuttomalle, jolloin me autamme sinua antamaan lääkityksen. Yritä antaa tabletit mahdollisimman varovaisesti, jotta lemmikki ei säikähtäisi, ja palkitse se, kun se on niellyt tabletin. Jos et onnistu heti, pysy rauhallisena ja yritä hetken kuluttua uudelleen. Jotkin lääkkeet voidaan antaa ruokaan sekoitettuna, jos lemmikki on riittävän nälkäinen. Eläinlääkäri kertoo, onko tämä mahdollista.

SITEISTÄ HUOLEHTIMINEN

Onnettomuuden tai leikkauksen jälkeen eläinlääkäri voi laittaa lemmikille tukisiteen, lastan, kipsin tai jonkin muun tyyppisen siteen. Siteellä voidaan pitää murtunutta luuta paikallaan, estä lian pääsyä haavaan tai estää eläintä nuolemasta haavaansa.

Nuori, vilkas koira unohtaa helposti lastan tai kipsin leikkiessään muiden koirien tai lasten kanssa. Jos tämä aiheuttaa vaikeuksia, lemmikki tulee pitää erillään muista koirista ja sen kontaktit lasten kanssa tulee minimoida, kunnes se on täysin toipunut. Yritä pitää siteet puhtaina ja kuivina ja välttää niiden kastumista ja likaantumista.

MILLOIN ON OTETTAVA YHTEYS ELÄINLÄÄKÄRIIN

Ota yhteys eläinlääkäriin seuraavissa tapauksissa:

  • Koira/kissa vaikuttaa äkkiä hyvin sairaalta - AINA!
  • Koira/kissa on heikko tai apaattinen
  • Yli 24 tuntia kestävä ripuli
  • Ruokahaluttomuus jatkuu yli 24 tuntia
  • Jos siteen alla on turvotusta, side haisee oudolta tai sitä ympäröivässä ihossa on värimuutoksia
  • Jos side irtoaa tai löystyy
  • Jos koira/kissa virtsaa enemmän tai useammin kuin yleensä tai jos sisäsiisti eläin alkaa yhtäkkiä virtsata sisälle
  • Jos koiralla/kissalla on selviä virtsaus- tai ulostuskipuja
  • Jos koira/kissa juo epätavallisen paljon tai vähän
  • Jos koiralla/kissalla on erittäin raju yskä tai hengitysvaikeuksia
  •