100% SUOMALAINEN ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ

Valeraskaus

Koiran valeraskaus

Yleistä

Koiran valeraskautta hoidetaan hormonihoidolla.

Valeraskaus on koiralle normaali ilmiö. Nartun valeraskauden oireet kestävät noin 2-3 viikkoa, ja ne ajoittuvat kiiman jälkeen. Varsinaisesta kiimasta (ajasta kun narttu sallisi uroksen astua) valeraskauden alkuun on vielä noin kahdeksan viikkoa. Käyttäytyminen on peräisin sudelta. Susilaumassa vain johtava naaras synnyttää pentuja, muut naaraat ovat valeraskaana jo hoitavat yhdessä pentuja johtajanaaraan kanssa. Yleensä nartun valeraskaus ei vaadi minkäänlaista hoitoa. Muutama asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon.

Oireet

Nartun maitorauhaset turpoavat ja nisistä voi valua maitoa. Narttu alkaa rakentaa pesää, johon se kerää "pentuja", tavallisimmin pehmoisia leluja. Pentuja hoidetaan huolella. Joskus narttu voi olla ruokahaluton ja alakuloinen, jopa oksentelu saattaa liittyä valeraskauteen. Koira saattaa myös olla ärtynyt.

Hoito-ohjeita

Nartun huomiota olisi kiinnitettävä pois pesästä. "Pennut" on syytä kerätä pois ja laittaa ne nartun ulottumattomiin. Myös pesänrakennusaineet (peitot, vaatteet) on syytä piilottaa. Nisiä ei tulisi kosketella, koska se pitää yllä maidoneritystä. Koiraa tulisi myös kieltää nuolemasta nisiään. Aktivointi auttaa valeraskauden oireisiin. Lopullisesti valeraskaudesta pääsee eroon sterilisoinnin avulla. Tällöin nartulta poistetaan munasarjat ja kohtu, eikä narttu voi enää saada pentuja.

  • "Pennut" pois
  • Ruoan vähentäminen
  • Aktivoinnin lisääminen

  • Lisäksi akupunktiosta voi olla apua valeraskauden hoidossa.

    Jos tulee muita ongelmia, oksentelua tai oireet eivät helpota, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin.