Kissan virtsatiesairaudet
Erilaiset virtsatievaivat ovat yksi yleisimmistä syistä miksi omistaja tuo kissansa klinikallemme tutkittavaksi. Omistaja on yleensä huomannut että kissa virtsaa hiekkalaatikon ulkopuolelle tai kissan on hankala saada virtsattua. Joskus ainoa muutos on ollut se, että kissa juo normaalia enemmän.
Yleisimpiä syitä miksi kissa virtsaa vääriin paikkoihin
Poikkeava käytös hiekkalaatikolla voi johtua erilaisista sairauksista
Mikäli kissan poikkeava hiekkalaatikkokäyttäytyminen johtuu kivusta, on taustalla aina jokin sairaus. Kissan yleisimmät virtsatiesairaudet ovat idiopaattinen kystiitti (steriili, usein stressistä johtuva, rakkotulehdus), virtsakiteet tai -kivet (alttius ylipainoisilla uroksilla, jotka syövät kuivamuonaa ja eivät liiku) ja bakteerien aiheuttama virtsatietulehdus. Lisääntyneen tai vääriin paikkoihin virtsaamisen taustalla voi olla myös kilpirauhasen toiminnan häiriö, diabetes, munuaisten toiminnan häiriöt, maksasairaudet, kuume ja kohtutulehdus steriloimattomilla naarailla.
Virtsatiesairaus voi olla hengenvaarallinen
Mikäli kissa ei saa yrityksestä huolimatta ollenkaan virtsattua, tulee omistajan olla viipymyättä yhteydessä eläinlääkäriin. Mikäli elimistö ei kykene poistamaan virtsaa ja sen mukana haitallisia kuona-aineita, kehittyy elimistöön myrkytystila, uremia, joka on hengenvaarallinen. Eläinlääkäriin tulisi olla myös viipymättä yhteydessä mikäli omistaja huomaa kissan virtsassa verta. Verivirtsaisuus voi olla merkki vammasta, vakavasta virtsatietulehduksesta, virtsa-tai munuaiskivista tai mahdollisesti myrkytyksestä.
Krooninen munuaisten vajaatoiminta on iäkkäiden kissojen sairaus
Krooninen munuaisten vajaatoiminta on yksi yleisin iäkkäiden kissojen sairauksista. Se on etenevä ja palautumaton sairaus, jota ei voi parantaa. Erilaisilla tukihoidoilla pyritään hidastamaan sairauden etenemistä, mutta ajan kuluessa sairaus johtaa munuaisten toimintakyvyn menetykseen ja uremiaan.
Kroonisen munuaisten vajaatoiminnan ensioireita ovat lisääntynyt juominen ja virtsaaminen. Kissan ruokahalu huonontuu ja kissa laihtuu. Kissan turkki alkaa mennä huonompaan kuntoon ja kissa on normaalia vaisumpi.
Ruokavaliolla pyritään hidastamaan sairauden etenemistä ja sairauden edetessä käytetään erilaisia lääkehoitoja sekä nesteytystä korjaamaan aineenvaihdunnan häiriöitä ja hoidetaan uremiaa. Eläinlääkärimme tekee hoitosuunnitelman ja ennusteen kliinisen tutkimuksen sekä erilaisten laboratoriokokeiden (veri- ja virtsanäyte) ja mahdollisten muiden tutkimusten (ultraäänitutkimus ja verenpaieenmittaus) perusteella.