KOIRAN HAMPAIDEN HOITO KOTONA
Hampaiden kotihoito ja vuosittainen hampaiden tarkastus ja tarvittava muu hammashoito ovat aivan yhtä tärkeitä kuin ihmisillä.
Hampaiden harjaus
Hammaskiven ennaltaehkäisyssä tärkeintä on päivittäinen hampaiden harjaus. Koira kannattaa totuttaa hampaiden harjaukseen jo pikkupentuna, aivan kuten kynsien leikkaamiseen ja turkin sekä korvien hoitoon. Usein kuulee ihmisten alistuneena toteavan, että koirien hengitys haisee aina pahalle. Tämä ei sikäli ole totta, että haju johtuu plakista, hammaskivestä, ientulehduksesta ja parodontiitista ja on täysin ennaltaehkäistävissä hyvän suuhygienian avulla.
Harjaksi sopii pehmeä, eläimille tarkoitettu kiilamainen hammasharja tai sopivankokoinen ja suuhun sopiva lasten tai aikuisten pehmeä harja. Periaatteessa sähköhammasharja toimii hyvin myös koiran suussa, mutta koira saattaa ainakin alussa arastella sitä. Niin sanotut sormiharjat tai karkea kankaanpala ovat hyviä totutteluvaiheessa, mutta pitemmän päälle kannattaa siirtyä oikeaan harjaan. Koirille on olemassa omia hammastahnoja, joissa ei yleensä ole vaahtoaineita tai fluoria, koska nieltynä ne saattavat ärsyttää vatsaa. Hammastahna ei ole suuhygienian kannalta tärkeä, mutta koirien hammastahnoista löytyy erilaisia koiria miellyttäviä makuvaihtoehtoja, jotka usein motivoivat koiraa sallimaan harjaamisen.
Koiran suuta ei tarvitse avata hampaiden harjausta varten. Tärkeintä on harjata ylähampaiden huulten puoleiset pinnat, sillä kieli puhdistaa mekaanisesti hampaiden sisäpinnat. Tämä onnistuu nostamalla koiran huulia kevyesti koiran suun ollessa kiinni. Harja asetetaan 45 asteen kulmaan hampaisiin nähden niin, että harjakset pääsevät tunkeutumaan myös ientaskuihin, ja hellävaraisella edestakaisella liikkeellä harjataan hampaita. Aluksi kannattaa harjata vain muutama hammas kerrallaan. Palkitse koira aina harjauksen jälkeen leikillä tai puruluulla. Hampaiden harjauksen voi ottaa myös osaksi päivittäisiä hoitorutiineja esimerkiksi niin, että koira tietää aina pääsevänsä iltalenkille harjauksen jälkeen. Vähitellen, jos koira suinkin suostuu, voi varovasti avata koiran suuta ja harjata myös hampaiden puru- ja sisäpinnat.
Kemialliset plakinpoistajat
Näitä voi harkita, jos hampaiden harjaamisen opettaminen ei toistuvista yrityksistä huolimatta enää onnistu esimerkiksi vanhalle koiralle tai suu on vielä kipeä esimerkiksi kirurgisen toimenpiteen jäljiltä.
Muut menetelmät
Koiralle voi antaa luita, jos vatsa kestää, eikä koira syö niitä liian ahneesti. Oikeat luut voivat aiheuttaa koirille usein ripulia, ummetusta tai suolitukoksia. Suositeltavampia ovat kotimaisesta naudannahasta valmistetut puruluut, erityisesti sellaiset, joissa on solmu. Niitä kannattaa antaa koiran pureskella päivittäin. Lisäksi voidaan antaa luita, joiden rakenne on suunniteltu nimenomaan plakin poistoon, esim. Bucadog tai Racinell. Luiden teho plakin poistossa riippuu tietysti siitä, miten pitkän ajan päivässä koira niitä pureskelee. Luu ei koskaan kuitenkaan korvaa päivittäistä harjausta. Lisäksi on olemassa plakin poistoon tarkoitettuja erikoisruokavalioita, mutta nekään eivät korvaa harjaamisen mekaanista puhdistusta.
Seuraavat hammashoitotuotteet saat myymälästämme:
KISSAN HAMPAIDEN HOITO KOTONA
Hampaiden kotihoito ja vuosittainen hampaiden tarkastus ja tarvittava muu hammashoito ovat aivan yhtä tärkeitä kissalla kuin ihmisellä.
Hampaiden harjaus
Hammaskiven ennaltaehkäisyssä tärkeintä on päivittäinen kissan hampaiden harjaus. Kissa kannattaa totuttaa hampaiden harjaukseen jo pikkupentuna, aivan kuten kynsien leikkaamiseen ja turkin sekä korvien hoitoon. Harjaksi sopii pehmeä, pienille eläimille tarkoitettu kiilamainen hammasharja tai lasten pehmeä hammasharja. Niin sanotut sormiharjat tai karkea kankaanpala ovat hyviä totutteluvaiheessa, mutta pitemmän päälle kannattaa siirtyä oikeaan harjaan. Kissoille on olemassa omia hammastahnoja, joissa ei yleensä ole vaahtoaineita tai fluoria, jotka nieltynä saattavat ärsyttää vatsaa. Hammastahna ei ole suuhygienian kannalta tärkeä, mutta kissojen hammastahnoista löytyy erilaisia kissoja miellyttäviä makuvaihtoehtoja, jotka usein motivoivat kissaa sallimaan harjaamisen.
Kissan suuta ei tarvitse avata hampaiden harjausta varten. Tärkeintä on harjata ylähampaiden huulten puoleiset pinnat, sillä kieli puhdistaa mekaanisesti hampaiden sisäpinnat. Tämä onnistuu nostamalla kissan huulia kevyesti kissan suun ollessa kiinni. Harja asetetaan 45 asteen kulmaan hampaisiin nähden niin, että harjakset pääsevät tunkeutumaan myös ientaskuihin, ja hellävaraisella edestakaisella liikkeellä harjataan hampaita. Aluksi kannattaa harjata vain muutama hammas kerrallaan. Palkitse kissa aina harjauksen jälkeen leikillä mutta ei mielellään ruoalla tai makupaloilla. Hampaiden harjauksen voi ottaa myös osaksi päivittäisiä hoitorutiineja niin, että kissa tietää, että aina harjauksen jälkeen tehdään jokin mukava asia. Vähitellen, jos kissa suinkin suostuu, voi varovasti avata kissan suuta ja harjata myös hampaiden puru- ja sisäpinnat.
Kemialliset plakinpoistajat
Näitä voi harkita kirurgisen toimenpiteen jälkeen ja jos hampaiden harjaamisen opettaminen ei toistuvista yrityksistä huolimatta enää onnistu. Apteekista on saatavissa klorheksidiinipohjaisia valmisteita, jotka auttavat irrallisen plakin poistamisessa. Myös suuvesi Vetaquadent (veteen) tai plakin poistaja Plaqueoff (ruokaan) voivat olla vaihtoehtoja, jos harjaaminen ei onnistu.
Seuraavat hammashoitotuotteet saat myymälästämme: