Koiran virtsatieongelmat
Koirien virtsatiesairaudet oireilevat pääsääntöisesti niin, että omistajien on helppo huomata koiran poikkeava käytös. Yleensä koiran virtsaamiskäytös muuttuu (tihentynyt tarve päästä ulos, sisälle virtsaaminen), koira saattaa tiputtaa virtsaa lattialle esimerkiksi nukkuessaan tai koira nuolee sukuelimiään normaalia enemmän. Joskus ainut merkki koiran virtsatievaivasta on lisääntynyt juominen.
Eläinlääkäriin tulisi olla yhteydessä aina mikäli koiran virtsaamiskäyttäytyminen muuttuu, mutta erityisesti silloin mikäli koiran virtsassa on verta, virtsaaminen aiheuttaa koiralle kipua tai koira ei saa yrityksestä huolimatta lainkaan virtsattua.
Säännölliset ja riittävän pitkät ulkoilut ovat osa virtsateiden hyvinvointia
Koiran tulisi päästä säännöllisesti ulos riittävän pitkälle lenkille vähintään kolme kertaa päivässä, jotta rakko tyhjenee riittävästi.
Koiralle tulee tarjota riittävä määrä vettä päivittäin juotavaksi, jotta virtsaa pääsee muodostumaan ja rakon on mahdollista huuhtoutua. Mikäli rakko ei huuhtoudu tarpeeksi päivittäin altistuu koira mm. tulehduksille. Koiraa ulkoilutettaessa on hyvä säännöllisesti seurata koiran virtsaamista, jotta mahdolliset poikkeavuudet virtsaamisessa ja virtsan ominaisuuksissa huomaa niiden ilmetessä. Virtsan määrä, virtsaamiskertojen tiheys sekä virtsan väri ja haju ovat asioita, joihin on hyvä kiinnittää huomiota.
Yleisimmät virtsatieoireita aiheuttavat sairaudet koirilla
Koiran tutkiminen on tärkeä osa diagnoosin ja hoitosuunnitelman tekoa
Eläinlääkärimme tekee diagnoosin ja hoitosuunnitelman esitietojen, kliinisen tutkimuksen sekä erilaisten laboratoriokokeiden (esim virtsa- ja verikoe) ja mahdollisten muiden tutkimusten perusteella. Lisätutkimuksia voivat olla mm. ultraäänitutkimus, virtsateiden varjoainekuvaus röntgenillä, virtsateiden tähtystys tai koepalan otto. Potilaan kliininen tutkiminen on tärkeä osa diagnoosin ja hoitosuunnitelman tekoa eikä esimerkiksi lääkityksen määrääminen ole mahdollista pelkän virtsanäytteen tutkimisen perusteella. Sairaudesta riippuen hoito perustuu lääkehoitoon, leikkaushoitoon ja tukihoitoihin.
Huomioithan aikaa varatessasi, että toivomme koiran olevan vähintään kaksi tuntia virtsaamatta ennen klinikalle tuloa, jotta tarvittaessa tehtävä virtsarakon ultraäänitutkimus ja virtsanäytteenotto ovat mahdollisia. Mikäli koiralla on tapana merkkailla ulkona, kannattaa klinikalle tullessa käydä ilmottautumassa ilman koiraa, jotta voimme ohjata koiran suoraan toimenpidehuoneeseen odottamaan.