ALLERGISEN KOIRAN HOITO-OHJEITA

Koiran sairastaessa atopiaa eli allergiaa ympäristön allergeeneja kohtaan, on tärkeää mahdollisuuksien mukaan selvittää allergiatestein allergian aiheuttajat ja pyrkiä välttämään altistusta.

Siitepölyallergiassa tulee seurata siitepölytiedotteita ja välttää altistusta mahdollisuuksien mukaan. Koira kannattaa huuhdella useita kertoja viikossa siitepölyaikana ja käyttää pesujen lisäksi hoitoaineita (esimerkiksi Humilac-suihke), jotta iho ei kuivu liikaa.

Varastopunkkiallergiassa tulisi mahdollisuuksien mukaan siirtyä koti- tai purkkiruokaan, sillä punkit voivat viihtyä avatuissa kuivamuonapakkauksissa. Käytettäessä kuivamuonaa tulee ruokapussit säilyttää huolellisesti suljettuna. Säilytys- ja ruokailuastiat tulee puhdistaa usein.

Pölypunkkiallergiassa vältetään kotona pölyä kerääviä materiaaleja esimerkiksi mattoja, vesipatjoja ja pehmoleluja sekä pyritään vähentämään punkkien määrää säännöllisellä siivouksella ja desinfioinnilla. Koiran nukkuma-alustat tuuletetaan ja pestään usein 60-asteessa, kodin petivaatteet ja vaatteet viedään säännöllisesti puhdistumaan pakkaseen tai saunaan ja pehmolelut laitetaan pakastimeen kerran kuukaudessa.

Jos koira kärsii atopian lisäksi ruoka-aineallergiasta, tulee ruokavaliossa ehdottomasti välttää allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita. Tämä koskee kaikkea suuhun menevää eli myös makupaloja, puruluita ja hammashoitotarvikkeita.

Atooppisen koiran ihosolujen rasvojen tuotto on heikompaa kuin terveillä yksilöillä: iho on kuiva ja se tulehtuu helposti. Ihon suojakerrosta voidaan vahvistaa rasvahappovalmistein. Omega-3 ja omega-6-rasvahappolisien on todettu vähentävän allergista kutinaa osalla koirista ja hoidon vaikutus näkyy 6–12 viikon kuluessa. Ihon kuntoa tukevia suun kautta annettavia rasvahappovalmisteita ovat mm. seuraavat Eläintohtori Kivuttomalta saatavat tuotteet:

  • Doils Iho
  • Viacutan
  • Megaderm
  • Virbac Allerderm spot on –liuos ihon kautta

  • Atopian hoidossa käytettävät shampoo-pesut huuhtelevat allergeeneja ihon pinnasta, poistavat hilsettä ja kosteuttavat ihoa. Hoitoon sopiva shampoo valitaan ongelmakohtaisesti. Eläintohtori Kivuttomalta saatavia sopivia shampoita ovat:

  • Virbac Epi-Soothe, herkälle ja ärtyneelle iholle, kutinaa hillitsevä
  • Allermyl, allergisista ja atooppisista iho-oireista kärsiville
  • Etiderm, antiseptinen, ihotulehdusten yhteydessä
  • Keratolux, kuivalle, rasvaiselle ja hilseilevälle iholle

  • Aluksi ihoa pestään 2-3 kertaa viikossa ja jatkossa tarvittaessa. Pahimpina siitepölyaikoina pesuja voidaan tehdä pitkiäkin aikoja usean kerran viikossa. Anna eläimen seistä kumimatolla tai pyyhkeen päällä pesun ajan. Kastele turkki läpimäräksi ja hiero shampoota koko turkkiin. Shampoon voi laimentaa pieneen vesimäärään esimerkiksi 1 rkl shampoota puoleen litraan vettä, jotta sen levittäminen on helpompaa. Anna shampoon vaikuttaa 5-10 minuuttia. Huuhtele huolellisesti kaikki shampoo pois turkista. Turkki kuivataan pyyhkeellä. Ihoon suihkutellaan kosteuttavaa suihketta, jota ei huuhdella pois esimerkiksi Virbac Humilac, jota on myynnissä klinikallamme. Lopuksi turkin voi kuivata varovasti hiustenkuivaajalla välttäen liian kuumaa puhallusta.

    Kutinaa ja allergista tulehdusta vähennetään tarvittaessa oireenmukaisella hoidolla, jonka eläinlääkäri suunnittelee tapauskohtaisesti. Tähän käytetään useimmiten paikallisesti tai suun kautta annosteltavaa kortisonia. Jatkuvassa käytössä kortisonilla voi kuitenkin olla haitallisia sivuvaikutuksia, joten säännölliset kontrollikäynnit eläinlääkärissä ovat tarpeen. Jos kortisonin haittavaikutuksia ilmenee tai kortisonilla ei saada kutinaa hallintaan, voidaan eläinlääkärin harkinnan mukaan päätyä myös johonkin toiseen lääkitykseen.

    Hoidossa tärkeää on myös mahdollisen sekundaaristen bakteeri- ja hiivatulehdusten hoito. Ihoinfektioiden hoidossa käytetään tapauskohtaisesti desinfioivia shampoopesuja tai paikallispuhdistusta mikrobien ja tulehduseritteiden vähentämiseksi ihosta sekä paikallisesti levitettäviä antibiootti-kortisonivoiteita ja/tai suun kautta annettavia mikrobilääkkeitä. Ihon alkaessa punoittaa, erittää tai kutista runsaasti, tulee aina olla yhteydessä eläinlääkäriin sopivan yksilökohtaisen hoidon suunnittelemiseksi.

    Jos allergia oireilee yli 4-6 kk iässä ja allergiatesteissä on todettu kliinisesti merkittäviä allergian aiheuttajia, voidaan harkita siedätyshoidon aloittamista. Ruiskuttamalla allergeenia atooppiseen koiraan toistuvasti kasvavina annoksina saadaan aikaan sietokyvyn kasvu sekä vähentynyt herkkyys kyseistä allergeenia kohtaan 60–80% tapauksista. Hoito voi olla elinikäistä ja vaikutus alkaa viiveellä.

    Hoitokokeilu kestää minimissään vuoden, joten siedätyshoitoa kannattaa harkita vain, jos on mahdollisuus sitoutua säännölliseen pitkäaikaiseen hoitoon eikä oireita saada pidettyä kurissa oireenmukaisella hoidolla ja allergeenialtistusta vähentämällä.