Nivelrikko koiralla
Mikä on nivelrikko?
Nivelrikko on krooninen, rappeuttava sairaus, joka iskee luukudokseen ja nivelten pehmytosakudokseen. Tauti heikentää nivelten liikkuvuutta ja on usein erittäin kivulias eikä sitä ole valitettavasti mahdollista parantaa. Nivelrikkopotilaat ilmentävät kipua ontumalla, haluttomuutena liikkua, puremalla raajoja tai vihaisuutena. Oireita pyritään lievittämään tukihoidolla.
Nivelrikko voi vaivat mitä tahansa niveltä, mutta erityisesti sitä esiintyy: lonkka-, polvi-, kyynär- ja olkanivelissä, nikamien välisissä nivelissä sekä jalan nivelissä.
Mikä aiheuttaa nivelrikon?
Yleisin nivelrikon muoto on "sekundäärinen nivelrikko", joka voi johtua iästä, vammasta, niveltulehduksesta tai lihavuudesta.
Sairastuvatko kaikki koirat nivelrikkoon?
Ei. Arivolta yksi koira viidestä saa taudin jonkinasteisena. Kaikilla roduilla ja risteytyksillä voi esiintyä nivelrikon oireita iästä, painosta ja koosta riippumatta.
Ovatko jotkut rodut erityisen alttiita nivelrikolle?
Nivelrikkoa esiintyy useimmin iäkkäillä sekä surilla koirilla, kuten labradorinnoutajilla, saksanpaimenkoirilla, berninpaimenkoirilla, rottweilereilla, tanskandoggeilla ja bernhardinkoirilla. Kuitenkin myös pienikokoiseen rotuun kuuluvat koirat voivat sairastua nivelrikkoon.
Mitkä ovat nivelrikon oireet?
Merkittävin oire on kipu. Koirat ja muut eläimet ilmaisevat kuitenkin harvoin kipua suoraan. Sen vuoksi voi olla vaikea saada selville, onko koiralla kipuja. Lisäksi koirien ragointi kipuun on yksilöllistä iästä, rodusta, ym. riippuen. Kun koiralla on kipua, sen merkkinä on muutos käyttäytymisessä:
Miten diagnoosi tehdään?
Eläinlääkärillä on useita tapoja määrittää onko koiralla nivelrikko:
Miten nivelrikkoa hoidetaan?
Nivelrikko on jatkuva, rappeuttava prosessi. Tästä syystä tauti vatii useimmiten pitkäaikaista hoitoa. Eläinlääkäri valitsee hoidoksi yleensä nk. NSAID-lääkkeet (non-steroidal anti-inflamantory drugs, tulehduskipulääkkeet).
Tulehduskipulääkehoidon tarkoituksena on:
Nivelrikon hoitoon kuuluu lisäksi:
Usein tapahtuvat lyhyet kävelyt saattavat olla parempia kuin yksi pitkä, fyysisesti vaativa kävely. Liikunnan rajoitus on usein välttämätöntä akuuttien kipuepisodien aikaan. Kontrolloitu, kevyt liikunta on kuitenkin tärkeässä osassa nivelrikkopotilaan tukihoidossa. Uiminen ja kahlaaminen ovat hyvä liikuntamuoto, jolla pidetään yllä lihaskuntoa rasittamatta niveliä liikaa.
Muut hoitovaihtoehdot - fysioterapiasta ja ravintolisistä saattaa olla apua joissakin tapauksissa.
Noudata eläinlääkärin ohjeita:
Saat parhaan hyödyn hoidosta ja vältät takaiskut, kun noudatat eläinlääkärin antamia ohjeita, vaikka koirasi tilassa ilmenisikin paranemista. Älä kokeile ihmiseille tarkoitettuja lääkkeitä. Ne voivat pahenta tilannetta.
Oireiden ja taudin vaikeusasteen välinen yhteys
Vaikeusaste + | Oireet |
Lievä + | - Jäykkyys - Aktiivisuustason lasku - Ontuminen |
Kohtalainen ++ | - Jäykkyys - Aktiivisuustason lasku - Ontuminen - Ongelmia ylösnoustessa - Lihasatrofia (lihaskato) |
Vaikea +++ | - Jäykkyys - Aktiivisuustason lasku - Ongelmia ylösnoustessa - Lihasatrofia - Heikentynyt liikuntakyky - Haukkuminen ilman syytä - Masennus - Napsahtava ääni nivelessä koiran liikkuessa |
Ravinnon energiapitoisuus tulee pitää maltillisena ylipainon välttämiseksi. Seuraavia nivelrikkoiselle koiralle ja kissalle sopiva erikoisruokavalioita saat meiltä:
Nämä ruuat sisältävät niveliä hoitavia ravintoaineita ja rasvahappoja, jolloin erillisiä lisävalmisteita ei välttämättä tarvita.
Vaihtoehtoisesti voi käyttää seuraavia glukosamiini-kondroitiinivalmisteita, joita saat myymälästämme:
Tapauskohtaisesti nivelrikon hoitoon voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä, hermokipulääkkeitä, glukosamiiisulfaattia, kortisonia sekä äkillisiin kipuepisodeihin voimakasta opioidi-kipulääkettä.
Nivelrikko-potilaat saattavat hyötyä Cartrophen-injektiokuurista: 4-6 injektiota viikon välein, jonka jälkeen tarvittaessa kuureina tai jatkuvasti. Pistossarjan aikana voi käyttää myös muita lääkkeitä.
Fysioterapia, hieronta ja akupunktio Useat nivelrikkopotilaat hyötyvät myös fysioterapiasta, hieronnasta ja akupunktiosta. Akupunktiohoitoja Eläintohtori Kivuttomalla tekee eläinlääkäri Soile Sormunen.