ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Allergiat ja erikoisruokavaliot

Allergiat ja erikoisruokavaliot

Ruokavalio on terveen ihon ja turkin perusta

Iho on koiran elimistön suurin elin, jonka tehtävänä on mm. suojata kehoa, säädellä kehon lämpötilaa, osallistua aineenvaihdunnan reaktioihin ja immuunipuolustuksen tehtäviin sekä välittää tuntoaistimuksia.

Iho ja turkki uudistuvat jatkuvasti ja hyödyntävät ison osan ruuasta saaduista ravintoaineista. Turkin ja ihon kunto heijastaa koiran syömän ruuan laatua ja sopivuutta kyseiselle eläimelle. Ravintoaineiden saannin epätasapaino vaikuttaa ihon toimintaan epäsuotuisasti ja alentaa ihon vastustuskykyä.

Allergiat

Allergiaan liittyvät kysymykset ovat yleisimpiä kysymyksiä, joita omistajat esittävät klinikallamme lemmikkin iho-sairauksien yhteydessä.

Allergia on elimistön immuunijärjestelmän häiriö, jossa elimistö kehittää haitallisen reaktion jollekkin elimistön ulkopuoliselle, mutta oikeasti harmittomalle, aineelle. Atopiasta puhutaan silloin, kun allergeeni on lemmikin elinympäristöstä peräisin ja leviää yleensä ilman välityksellä.

Lemmikin allergia näkyy iho-oireina

Koiran allergia oireilee iho-oireina (kutina, hilseily, ohut tai kalju turkki, hiiva ja bakteeritulehdukset, jne.). Suurin osa allergisista iho-oireista on atopiaa ja vain harvalla oireet johtuvat ruoka-aineallergiasta. Ruoka-aineallergikoilla on yleensä myös atopiasta johtuvia iho-oireita.

Allergia on immuunipuolustuksen häiriö, joka oireilee vain harvoin ruuansulatuskanavan oireina. Ruuansulatuskanavan oireet (närästys, oksentelu, ripuli, jne) johtuvat yleensä yksilölle sopimattomasta ruuasta tai intoleranssista jollekkin ruuan raaka-aineelle tai tavalle jolla raaka-aine on käsitelty.

Ruoka-aineallergia selvitetään eliminaatiodieetin avulla

Atoopikolla iho-oireet vaihtelevat usein vuodenaikojen mukaan. Mikäli iho-oireet ovat jatkuvia, on syytä epäillä ruoka-aineallergiaa iho-oireiden aiheuttajaksi. Ruoka-aineallergia on mahdollista todentaa eliminaatiodieetin avulla.

Eliminaatiodieetin aikana lemmikille syötetään raaka-aineita, joita se ei ole syönyt aiemmin. Raaka-aineiden määrä pidetään mahdollisimman alhaisena (yksi proteiinin ja yksi hiilihydraattien lähde). Kyseistä dieettiä syötetään lemmikille vähintään 8 - 12 viikon ajan, jolloin allergiaoireiden tulisi hävitä. Kun lemmikki on oireeton, palataan takaisin vanhaan ruokavalioon. Mikäli lemmikki alkaa oireilla, on kyse allergiasta. Tämän jälkeen lemmikki palautetaan eliminaatiodieetille ja kun se on oireeton, ruokavalioon lisätään yksi kerrallaan uusia raaka-aineita. Mikäli allergiaoireet palaavat, palataan takaisin alkuperäiseen diettiin kunnes löydetään ruokavalio, joka ei aiheuta lemmikille oireita.

Allergisen koiran hoito ja erikoisruoat

Allergisen koiran hoidossa tärkeintä on selvittää oireiden syy ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan välttämään allergeeneille altistumista. Tähän on apuna erikoisruoat, joissa ei ole allergeeneja eli allergiaa aiheuttavia proteiineja. Eläinlääkärimme suosittelevat usein iho- ja allergiapotilaille erikoisruokavaliota jatkuvaan käyttöön oireiden kurissa pitämiseksi.

Tarvittaessa allergiaperäistä kutinaa pyritään vähentämään erilaisilla suun kautta tai pistoksina annettavilla lääkityksillä. Iho-oireiden pahentuessa on usein tarpeen säännöllisesti paikallispuhdistaa pahimmin oireilevia ihoalueita. Antibiootteja ei allergiaperäisten iho-oireiden hoidossa pääsääntöisesti tarvita.

Atooppisille koirille suosittelemme ruokavalioon säännöllistä rasvahappolisää, pre-ja probiootteja sekä tarvittaessa koiran säännöllistä pesua iho-oireiden hillitsemiseksi.

Edellinen artikkeli Koiran virtsatieongelmat
Seuraava artikkeli Erikoisruoat koiralle ja kissalle

Kommentti

Päivikki Hänninen - syyskuu 30, 2020

Meillä ei eliminaatiodietti toiminut aikoinaan ennen allergian toteamista sekotti pakkaa entisestään. Meidän vanhempi labradori on allerginen “kesälle” eli kärsii ilmavälitteisestä allergiasta ja lisänä vielä muutama ruoka-aine mm.peruna,riisi,maissi,merilevä. Ollaan kolmatta vuotta siedätyshoidolla pistos 1xkk on ihan kivasti tepsinyt tosin jos on kostea kesä niin sillon tahtoo välillä olla kutinaa.

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä