ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Älä anna näitä koiralle

Älä anna näitä koiralle

Ei ota! − Koiralle vaaralliset ruoka-aineet

Orasteleva kesä, grillikausi ja lähestyvät loma-ajat antavat aihetta muistuttaa muutamasta ajankohtaisesta aiheesta. Kesäsesonki ja huoleton ulkona syöminen ovat omiaan aiheuttamaan ongelmia ahneiden ja nohevien koirien kanssa, mikäli koira pääsee käsiksi sille haitallisiin aineisiin. Kertaa alta, mitä koiralle ei tule antaa, kuinka näitä tilanteita ehkäistä ja mitä tehdä, jos vahinko sattuu.

Ksylitoli on etenkin lapsiperheen todellinen vaaranpaikka koiralle: epähuomiossa pöydänkulmalle jäänyt ksylitolipastillipurkki voi helposti koitua koiran kohtaloksi. Myös maustetut purukumit ovat yhtä lailla koirien kuin ihmistenkin mieleen, ja käsilaukusta pihistetty purkkapussi voikin pahimmillaan johtaa jopa koiran menehtymiseen.

Ksylitoli on koiralle myrkyllinen jo varsin pieninä annoksina ja sen verensokeria laskeva vaikutus ilmenee melko pian ksylitolin syömisen jälkeen. Suuret määrät syötyä ksylitolia aiheuttavat usein myös akuutin maksavaurion, joskin tämän ilmaantumiseen menee kauemmin. Oli syödyn ksylitolin määrä sitten pieni tai suuri, on ehdottomasti syytä olla hetimiten yhteydessä eläinlääkäriin hoitotarpeen arvioimiseksi.

Epäiltäessä ksylitolimyrkytystä on syytä toimia ripeästi ja näkyvien oireiden ilmaantuessa on tilanne jo vakava. Ksylitoli romahduttaa koiran verensokerin pitkäkestoisen insuliinipiikin seurauksena: oireina tästä ovat mm. oksentelu, heikkous, jäykkyys ja kouristukset. Pahimmillaan suuri määrä syötyä ksylitolia voi aiheuttaa koiralle kuolemaan johtavan kooman.

Ensiapuna ksylitolia syöneelle koiralle toimii oksetus. Muista kuitenkin oksettaa koira vain, jos syömisestä ei ole kulunut kauaa ja koiralla ei ole vielä oireita; ksylitoli imeytyy nopeasti ja mikäli oksennuttamista ei voida pian ksylitolin syömisen jälkeen tehdä, on se syytä jättää tekemättä. Oksennuttamisen jälkeen tulisi koiralle syöttää esimerkiksi hunajaa tai muuta sokeripitoista ruoka-ainetta. Jos koira on tajuton, sivellään hunaja ikeniin. Näin toimimalla pyritään nostamaan koiran verensokeria. Tämän jälkeen on syytä pikimmiten valmistautua eläinlääkärireissuun, sillä vähäoireinenkin ksylitolimyrkytys on tärkeää hoidattaa eläinlääkärissä. Pidäthän siis huolen siitä, että koira ei missään nimessä pääse käsiksi ksylitolivalmisteisiin!


Suklaa lienee ksylitolin ohella yleisesti tunnetuimpia koirille haitallisia ruoka-aineita ja etenkään tumman suklaan vaaroja ei kannata vähätellä. Kaakaon sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä ja aiheuttaa annoksesta riippuen esimerkiksi maha-suolikanavan oireita kuten oksentelua ja ripulia, rytmihäiriöitä, sydämentykytyksiä, levottomuutta ja jopa kouristuksia. Suklaan sisältämät pienet määrät kofeiinia ovat myös omiaan pahentamaan suklaan aiheuttamia myrkytysoireita, sillä osa kofeiinista metaboloituu koiran maksassa teobromiiniksi.

Teobromiinimyrkytyksen raja vaihtelee koirakohtaisesti ja esimerkiksi vaalea maitosuklaa on pienissä määrin yleensä melko harmitonta, mutta etenkin jos koira on päässyt syömään tummaa suklaata, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin hoitotarpeen arviointia varten. Eläinlääkärin arvion tekemistä helpottaa, jos tiedät kertoa koirasi painon ja arvion syödyn suklaan määrästä sekä laadusta.

Suklaamyrkytyksen oireet ilmenevät usein joidenkin tuntien viiveellä, mutta hoidon aloittaminen voi olla tarpeen jo ennen näkyviä oireita. Lievimmillään suklaan syömisen seuraukset voivat olla ohimeneviä vatsavaivoja, mutta etenkin hyvin tumman suklaan syöminen tai potilaan pieni koko suhteessa syötyyn määrään ovat riskitekijöitä vakavammille oireille.

Suklaan ohella välteltävien ruoka-aineiden listalle joutuvat kahvi ja kahvinporot. Koira harvemmin pääsee juomaan riittävästi kahvia aiheuttaakseen itselleen myrkytyksen, mutta kahvinporoihin pääsy on usein helpompaa esimerkiksi roska-astian kautta. Kofeiinin nauttiminen isommissa määrin aiheuttaa koiralle suklaamyrkytyksen kaltaisia oireita ja mikäli koiran tiedetään syöneen merkittävän määrän kahvia tai kahvinporoja, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Kompostin tai biojäteastian tonkijoiden vaarana on kahvinporojen lisäksi myös homemyrkytys. Käynyt biojäte on monen koiran mielestä houkuttelevaa ja mikäli kompostin kansi ei ole tiiviisti suljettuna, livahtaa koira herkästi makustelemaan kompostin antimia. Homemyrkyt vaikuttavat eniten koiran keskushermostoon ja oireet ovat usein rajuja; koira voi hoiperrella, läähättää, oksentaa, kuolata voimakkaasti, olla kiihtynyt tai heikko tai saada kohtauksenomaisia kouristeluja. Mikäli koiralla on pääsy kompostiin ja sillä ilmenee akuutisti vastaavanlaisia neurologisia oireita, tulee homemyrkytyksen mahdollisuus ottaa huomioon. Olethan aina yhteydessä eläinlääkäriin, jos koiralla esiintyy edellä mainittuja oireita! Helpoin konsti välttää homemyrkytys on estää koiran pääsy kompostiin.

Myös osa hedelmistä ja vihanneksista on koirille ongelmallisia, vaikka ihmiset voivat niistä nauttia huoletta. Rusinat ja viinirypäleet kannattaa suosiolla jättää koiralle antamatta, sillä osa koirista voi saada näistä akuutin munuaisvaurion. Myrkytyksen aiheuttava aine on toistaiseksi tuntematon ja toimintamekanismikin hiukan epäselvä, mutta osa koirista tuntuu olevan herkkiä jollekin viinirypäleissä esiintyvälle aineelle ja voivat saada pienehköstäkin määrästä syötyjä viinirypäleitä tai rusinoita akuutin munuaisvaurion. Osalle koirista nämä eivät aiheuta ongelmia, mutta tätä on tietenkin mahdoton ennustaa etukäteen.

Lähes joka keittiön perusvarustukseen kuuluvat sipulit, ruohosipuli ja valkosipuli mukaan lukien, voivat aiheuttaa koiralle anemiaa suurissa määrin nautittuna. Pieni määrä sipulia ruoantähteiden seassa ei ole vaarallista, mutta sipulien jatkuvaa saantia tulisi rajoittaa.

Sekä ihmisten että koirienkin mielestä usein herkullinen avokado sisältää kuitenkin koiralle haitallista persiiniä, joka voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan oireita. Yksittäinen siivu avokadoa tuskin aiheuttaa koiralle myrkytystä, mutta etenkin suurempien määrien koiralle antamista tulee välttää.

Oma lukunsa ovat kivihedelmien, kuten esimerkiksi avokadon, persikan tai luumun, kivet sekä maissintähkät. Koiran koosta riippuen nämä ovat erittäin potentiaalisia suolitukoksen aiheuttajia ja koska kiviin on usein tarttunut hedelmien maku ja haju, on koira altis näitä syömään. Maissintähkä on klassinen leikkauspöydän löydös aiheuttaen lähes varmasti suolitukoksen isollekin koiralle. Jos näet koirasi syövän maissintähkän, ole heti yhteydessä eläinlääkäriin toimintaohjeiden saamiseksi. Noudattamalla huolellisuutta maissintähkien ja hedelmien kivien hävittämisessä säästyt monelta murheelta. Maissintähkät kannattaa vaikka pilkkoa pieniksi paloiksi ennen biojäteastiaan laittamista; näin ne ovat vaarattomia, jos koira vahingossa näihin pääsisikin käsiksi.

Myös grilliherkuista yli jääneet kypsät luut tulee pitää poissa koiran ulottuvilta, sillä kypsien luiden syömiseen liittyy riski pirstaloitumisesta sekä suolitukoksesta. Teräviksi säleiksi pirstaloitunut luu voi pahimmillaan puhkaista koiran mahalaukun tai suolen aiheuttaen vakavia vaikutuksia.

Kotileipurin tulisi myös pitää mielessä kohoamaan jätettyjen taikinoiden sijoittelu. Pullataikina on koiralle herkkua, mutta raa’an pullataikinan sisältämä hiiva voi alkaa käymään koiran vatsassa aiheuttaen turpoamista ja pahimmillaan jopa vatsalaukunkiertymän.

Myös sienimetsällä kannattaa muistaa, että jos sieni on ihmiselle myrkyllinen, on se suurella todennäköisyydellä sitä myös koiralle. Koiran pitäminen silmällä metsäretkillä on viisasta, sillä etenkin korvasienimyrkytykset ovat harmillisen yleisiä. Myrkytysoireet ovat vastaavanlaisia neurologisia oireita ja epäiltäessä sienen aiheuttamaa myrkytystä tulee ehdottomasti olla yhteydessä eläinlääkäriin. Suurin osa sienimyrkytyksistä vaatii sairaalahoitoa.

Sanomattakin lienee selvää, että koiran ruokavalioon eivät kuulu alkoholijuomat edes pienissä määrin. Koiran elimistö on hyvin herkkä alkoholille ja se voi saada myrkytysoireita jo melko pienistä määristä mietoja alkoholijuomia. Oirekuvaan kuuluvat sekavuus, hoipertelu, kuolaaminen, tasapainohäiriöt ja oksentelu. Pahimmillaan alkoholimyrkytys voi aiheuttaa koiralle kouristuksia ja tajunnanmenetyksen.

Pidetään yhdessä huoli karvaisista kavereistamme myös kesäsesongin aikana; pienistä teoista esimerkiksi biojätteiden käsittelyn ja koiralle vaarallisten ruoka-aineiden säilyttämisen suhteen kannattaa tehdä rutiineja ja näin turvata helpoin konstein sekä koirien että ihmisten huoleton olo.

Seuraava artikkeli Koiran ripuli

Kommentti

ariadna donner - huhtikuu 16, 2023

Tämä luettelo on erinomaine. Yleensä ihmiset eivät tiedä näitä kaikkia ruokia jotka ovat haitallisia, varsinkaan viinirypäleet ja avocado, maissintähkät.
Kirjoitusta pitäisi levittää alan lehtiin.
Ystävällisesti, ad

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä