Mitä koronavirukset ovat?
Koronavirukset ovat virusten heimo, jotka aiheuttavat ihmisillä ja eläimillä tyypillisimmin hengitystie- ja ruuansulatuskanavan infektioita. Koronavirukset ovat pääsääntöisesti isäntälajispesifisiä eivätkä siten yleensä leviä helposti eri eläinlajien välillä. Useimmat koronavirukset eivät ole zoonoottisia eli ne eivät tartu ihmisen ja eläinten välillä.
Lemmikkieläimillä esiintyvistä koronaviruksista koiralle tautia aiheuttavia viruksia tunnetaan kaksi – toinen aiheuttaa suolisto-oireita ja toinen hengitystieoireita. Kissoilla koronavirus aiheuttaa suolisto-oireita ja tarttuvaa vatsakalvontulehdusta.
Lemmikeillä tunnettuja koronavirusten aiheuttamia sairauksia ei pidä sekoittaa nyt ihmisillä tavattuun, SARS-CoV-2 koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin.
Tarttuuko SARS-CoV-2- koronavirus lemmikkeihin?
Mikäli lemmikin kanssa samassa taloudessa asuvat ihmiset ovat terveitä niin todennäköisemmin lemmikin hengitystieoireet johtuvat muusta kuin SARS-CoV-2-virustartunnasta. Lemmikkieläimillä tavataan runsaasti erilaisia viruksia ja bakteereita, jotka aiheuttavat erilaisia hengitystieoireita.
Mikäli viruksen määrä lemmikin elinympäristössä on suuri voi virus siirtyä lajista toiseen.
Infektiotautiin sairastuneen henkilön on hyvä välttää lemmikkien tarpeetonta käsittelyä ja henkilön on hyvä noudattaa huolellista käsihygieniaa silloin kun hän on tekemisissä lemmikkien kanssa.
Kokeellisten tartuttamiskokeiden perusteella (https://science.sciencemag.org/content/368/6494/1016) vaikuttaa siltä, että kissat ja fretit voivat saada SARS-CoV-2-virustartunnan muita lemmikkieläimiä helpommin. Tartunta edellyttää, että eläin on ollut läheisesti tekemisissä COVID-19-tautiin sairastuneen henkilön kanssa. Erityisesti kissojen ja frettien käsittelyä tulee välttää silloin, jos on sairastunut COVID-19-infektioon.
Voiko COVID-19- infektion saada lemmikiltä?
Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19- tautia aiheuttava SARS-CoV-2-virus tarttuu ihmisestä toiseen ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana ihmisen yskiessä tai aivastaessa. Mikäli lemmikki saa tartunnan, ei se yleensä tartuta sitä eteenpäin muihin eläimiin tai ihmisiin. Tartuntariski lemmikistä ihmiseen on hyvin pieni vaikka virus säilyisi jonkun aikaa tartuntakykyisenä esimerkiksi lemmikin turkissa. Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on kuitenkin tärkeää lemmikkejä käsiteltäessä.
Mitä lemmikin omistajan on hyvä huomioida, mikäli omistaja saa COVID-19-tartunnan?
- Sovi etukäteen lemmikin väliaikaishoidosta
- Riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi ei suositella perheen kissoja ja frettejä vietäväksi hoitoon riskiryhmään kuuluvalle, mikäli lemmikkien omistajalla on todettu tai vahvasti epäillään COVID-19- tartuntaa
- Kotona on hyvä pitää esillä listaa kotona olevista lemmikeistä ja varahoitajista, mikäli omistaja sairastuu äkillisesti
- Tarvittaessa eläinsuojeluviranomaiset huolehtivat ilman hoitoa jääneet eläimet väliaikaiseen hoitoon. Kustannukset väliaikaisen hoidon järjestämisestä tulevat omistajalle
- Pidä kotona riittävästi ruokaa ja tarvittavia lääkkeitä lemmikille
- Sairastuneen omistajan lemmikkien hoidossa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta
- Sairaana olevan henkilön ei tule itse viedä lemmikkiään eläinlääkäriin
- Ilmoita aikaa varatessasi, että omistajalla on COVID-19-tartunta
Kuinka CoVID-19 tauti vaikuttaa eläinlääkäripalveluihin?
Noudatamme klinikallamme valtioneuvoston suositusta tarpeettoman kanssakäymisen rajoittamisesta tartuntojen vähentämiseksi. Lemmikin, tai saman perheen lemmikkien, mukana vastaanotolle saa tulla yksi saattaja. Mikäli lemmikin hoitaminen edellyttää pidempiaikaista läheistä kontaktia, kuten esimerkiksi ultraäänitutkimukset, pyytää eläinlääkäri hoitajan avukseen toimenpiteen ajaksi ja pyydämme omistajaa aulaan tai ulos odottamaan.
Joudumme tarvittaessa rajoittamaan aulassa odottavien henkilöiden määrää, jotta riittävät turvaetäisyydet voidaan varmistaa. Mikäli mahdollista, niin odotattehan omaa vuoroanne klinikan ulkopuolella.
Huomioithan muut asiakkaat ja henkilökuntamme noudattamalla THL:n yskimis- ja aivastamisohjeita. Klinikaltamme löytyy myös käsihuuhdetta, jota toivomme Sinun käyttävän klinikalle saavuttaessa ja klinikalta poistuttaessa.
Pyydäthän lemmikillesi ulkopuolisen saattajan, mikäli
- Sinulla on koronavirukseen sopivia oireita
- Sinulla on läheinen kontakti henkilöön, jolla on todettu COVID-19- tartunta
- Olet ollut ulkomailla 14 vuorokauden sisällä
Rajoituksilla pyrimme suojelemaan riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, asiakkaitamme sekä henkilökuntaamme.
Lue lisää eläimet ja Covid-19 Ruokaviraston sivulta: