Terve suu ja hampaat
Terve suu ja terveet hampaat ovat iso osa lemmikin hyvinvointia
Lemmikin suun ja hampaiden tarkastaminen sekä tarpeen mukaan tehtävä plakin ja hammaskiven poisto on tärkeä osa lemmikin säännöllistä terveydenhuoltoa. Hampaiden terveyden perusteellinen tarkastaminen vaatii aina yleisanestesiassa tehtävän hammastarkastuksen ja tarvittaessa tehtävän hampaiden röntgenkuvauksen. Hampaiden röntgenkuvaus paljastaa usein hampaista ongelmia, joita ei silmäämäräisesti ole mahdollista diagnosoida. Hampaisiin perehtynyt eläinlääkäri osaa tunnistaa hoitoa vaativat hampaat ja tekee hammastarkastuksen ja röntgenkuvien perusteella toimintasuunnitelman hampaiden hoitamiseksi.
Kuvassa kissan alaposkihampaat.
Vasemmanpuoleisessa hampaassa voimakas luukato ja pitkälle edennyt parodontiitti. Hammas on varmasti kipeä ja se tulisi poistaa sillä hammas ylläpitää tulehdusta. Tulehdus yltää myös viereisen hampaan takajuuren takapinnalle. Huolellisella puhdistuksella ja hampaiden kotihoidolla keskimmäinen hammas on pelastettavissa. Oikean puoleisessa hampaassa resorptioleesio. Kruunussa myös näkyvissä pieni syöpymä alue, joka ei näy silmämääräisessä tutkimuksessa. Takajuuressa isot resorptiomuutokset. Vaikka hammas näyttää päälle päin hyvältä, on se varmasti kipeä.
Titta Kokkonen on yksi klinikallamme työskentelevistä eläinlääkäreistä, joka on jatkokouluttautunut ja perehtynyt lemmikkien hammashoitoihin.
Titta on valmistunut eläinlääketieteen lisensiaatiksi Helsingistä vuonna 1999 ja suorittanut tämän jälkeen hammaseläinlääketieteen jatko-opintoja Euroopassa vuosina 2015 - 2018. Titta on perehtynyt vaativiin hammashoitoihin, kuten hampaiden kirurgisiin poistoihin, paikkauksiin, oikomahoitoihin, pulpa-amputaatioihin, juurihoitoihin ja suukirurgiaan.
Eläinlääkäri Titta Kokkonen tekemässä kirurgista hampaiden poistoa kissalle. Turvallisen anestesian varmistamiseksi kissa on kytkettynä inhalaatioanestesiakoneeseen sekä Cardell-anestesiavalvontamonitoriin, joka mittaa toimenpiteen aikana kissan hengitys-sekä sydänfrekvenssiä, verenpainetta, happisaturaatiota, lämpötilaa ja antaa lisäksi ekg- ja kapnogrammikäyrän. Kissa on toimenpiteen ajan suonensisäisessä nesteytyksessä, jonka lisäksi kissalla on kipuinfuusio. Molempia säädellään infuusiopumpun avulla.
Kirurginen hampaan poisto on leukakirurgiaan verrattavissa ja vaatii riittävän kivunlievityksen toimenpiteen aikana. Kissan lämpötilasta huolehditaan lämpöpatjan avulla. Eläinlääkärillä on toimenpiteen aikana aina myös koulutettu hoitaja avustamassa toimenpiteessä ja valvomassa potilaan anestesiaa.
Eläinlääkärin perehtyneisyys, koulutettu hoitaja ja klinikan oikeanlaiset laitteet mahdollistavat vaativienkin hammastoimenpiteiden ja anestesioiden turvallisen toteuttamisen. Lemmikin korke ikä tai perussairaudet nostavat anestesiariskiä, mutta eivät ole este anestesialle. Lemmikin korkea ikä nostaa anestesiariskiä lähinnä mahdollisesti piilevien, ikään liittyvien, sairauksien vuoksi. Ikä itsessään ei ole este anestesialle. Pahasti tulehtuneet hampaat ovat isompi komplikaatioriski lemmikille, kuin anestesiasta aiheutuva riski.
Parodontiittisuu on todella kipeä ja omistaja usein huomaa lemmikin olleen kipeä vasta kun suu on hoidettu terveeksi. Pahasti tulehtunut suu on eläinsuojelullinen ongelma.
Anestesiaan liittyviä riskejä on mahdollista kartoittaa ennen anestesiaa tutkittavilla verinäytteillä ja terveystarkastuksella, jolloin arvioidaan lemmikin suun kuntoa ja yleistä terveydentilaa sekä hampaiden hoidon tarvetta. Terve, hoidettu suu parantaa huomattavasti iäkkäänkin lemmikin elämänlaatua ja yleistä terveydentilaa. Mikäli lemmikkisi suun terveydentila mietityttää niin suosittelemme varamaan ajan hampaiden tarkastukseen hampaisiin perehtyneelle eläinlääkärillemme. Huomioithan, että hammastoimenpideaikamme ovat kysyttyjä, joten olethan ajoissa yhteydessä klinikallemme, mikäli lemmikkisi tarvitsee hampaiden huoltoa.
VARAA AIKA LEMMIKKISI SUUN TARKISTUKSEEN NETTIAJANVARAUKSEMME KAUTTA TÄSTÄ.