Veren kemialliset testit
Alkalinen fosfataasi (ALKP)
Entsyymi, jota on useissa kudoksissa, kuten maksassa ja luissa. Sen kasvanut pitoisuus voi olla merkki maksasairaudesta, Cushingin taudista tai steroidihoidosta.
Alaniiniaminotransferaasi (ALT)
Entsyymi, jonka pitoisuus nousee mksasolujen tuhoutumisen myötä.
Albumiini (ALB)
Maksan tuottama proteiini. Tämän proteiinin pienentyneet pitoisuudet voivat viitata krooniseen maksan, munuaisten tai suoliston sairauteen tai johonkin tulehdussairauteen.
Amylaasi (AMYL)
Haiman tuottama entsyymi. Haima tuottaa amylaasia, joka tukee ruoansulatusta. Veren suuri amylaasipitoisuus voi viitata haimasairauteen.
Kokonaisproteiini (TP)
Kokonaisproteiinipitoisuus voi viitata moneen eri tilaan kuten kuivumiseen, tulehdukseen tai maksan, munuaisten tai suoliston sairauksiin.
Kreatiini (CREA)
Kreatiniini on lihasten aineenvaihdunnan sivutuote joka poistuu munuaisten kautta. Kasvanut pitoisuus voi viitata munuaissairauteen, virtsateiden tukokseen tai kuivumiseen.
Kolesteroli (CHOL)
Suurentuneet kolesterolipitoisuudet liittyvät moniin eri häiriötiloihin kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan tai maksa- tai munuaissairauteen.
Lipaasi (LIPA)
Lipaasin suuri pitoisuus veressä ja lemmikin kliininen arviointi voivat viitata haimatulehdukseen, suolistosairauteen ja joihinkin lääkehoitoihin.
Veren virtsatyppi (BUN)
Veren virtsatyppi muodostuu maksassa ja se poistuu munuaisten kautta. Poikkeavan suuret pitoisuudet viittaavat munuaissairauteen tai kuivumiseen ja pienet pitoisuudet maksasairauteen.
Veren glukoosi (GLU)
Korkeat pitoisuudet voivat olla diabeteksen merkki. Kissoille suuret pitoisuudet voivat viitata myös stressiin, jonka syynä voi olla matka eläinlääkäriasemalle. Pienet pitoisuudet voivat olla merkki maksasairaudesta, tulehduksesta tai tietynlaisista kasvaimista.
Kokonaisbilirubiini (TBIL)
Bilirubiini on hemoglobiinin hajoamistuote ja yksi sapen rakenneosista. Veren bilirubiinipitoisuus viittaa maksasairauteen ja sen avulla voidaan tunnistaa tiettyjä anemiatyyppejä.
Fosfori (PHOS)
Suuri fosforipitoisuus voi viitata munuaissairauteen.
Kalsium (Ca2+)
Suuri pitoisuus voi viitata lisäkilpirauhasen tai munuaisen sairauksiin tai olla merkki tietyntyyppisistä kasvaimista.
Elektrolyytit
Natrium, kalium ja kloori
Näiden elektrolyyttien tasapaino on lemmikin terveyden kannalta oleellista. Poikkeavat elektrolyyttipitoisuudet voivat olla hengenvaarallisia. Elektrolyytit ovat tärkeitä, kun arvioidaan kuivumista, sydänoireita ja ripulia, johon liittyy oksentelua.
Virtsa-analyysi (UA)
Virtsassa on monista eri elimistä, kuten munuaisista, maksasta ja haimasta peräisin olevia sivutuotteita. Niiden poikkeavat pitoisuudet voivat viitata diabetekseen tai maksa- tai virtsatiesairauksiin.
Endokrinologia
Tyroksiini T4
Tällä mittauksella selvitetään, kuinka paljon kilpirauhashormonia on verenkierrossa, ja sen perusteella voidaan tunnistaa kilpirauhassairaus. Kilpirauhassairauksia on sekä koirilla että kissoilla ja hoitamattomana niillä on vakavia vaikutuksia koiran terveyteen. Yli 7-vuotiaiden kissojen testaaminen on erityisen tärkeää.
Muut testit
Veren hyytymistekijät
Auttavat varmistamaan, että veri hyytyy.
Cardiopet proBNP
Kertoo sydämen ns. ylikuormittumisesta.
EKG
Eli sydänkäyrä osoittaa, miten sydämen sykkeen ja sähköisen toiminnan yhteys toimii.
FIV
Kissojen immuunipuutosvirustesti
FeLV
Kissojen leukemiavirustesti
UPC
Auttaa selvittämään munuaisten toimintaa.
Ulostekokeet (yersinia,kampylo,salmonella)
Ulostekokeissa ilmenee loisia, jotka voivat aiheuttaa seuraavia: ripuli, painonmenetys, veren menetys, ihmisen infektioita (zoonoosit)