KISSAN KROONINEN MUNUAISTEN VAJAATOIMINTA
Kuten kaikilla nisäkkäillä, kissoilla on kaksi munuaista, joilla on monia elintärkeitä toimintoja kuten:
Munuaiset muodostuvat sadoistatuhansista "nefroneista", pienen pienistä suodatusyksiköistä, jotka käsittelevät verta säästäen ravintoaineita ja poistaen kuona-aineita virtsarakkoon, eritettäväksi elimistöstä virtsan mukana.
Kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa munuaisten nefronit lakkaavat toimimasta kunnolla. Tämän seurauksena mm. fosforia ei eritetä tehokkaasti virtsan mukana ja sitä alkaa kertyä verenkiertoon, aiheuttaen vakavia aineenvaihdunnallisia seurauksia. Veren fosforipitoisuuden normalisointi on osa kroonisen munuaisten vajaatoiminnan hoitoa. On osoitettu, että rajoitetun fosforipitoisuuden sisältävä ruokavalio auttaa hidastamaan taudin etenemistä kissoilla.
Mikä aiheuttaa kroonisen munuaisten vajaatoiminnan?
Osana normaalia ikääntymistä osa nefroneista surkastuu eivätkä ne korvaudu uusilla. Kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa nefroneita surkastuu ylenmääri, aikaansaaden laaja-alaiset oireet.
Alkuperäinen syy krooniseen munuaisten vajaatoimintaan voi olla perinnöllinen tai synnynnäinen. Toisaalta se on voinut saada alkunsa myöhemmin, munuaisten tulehdusreaktion tai mikrobitulehduksen seurauksena tai esimerkiksi kissan syötyä vahingossa myrkyllisiä aineita.
Koska munuaisten suodatuskyky on luontaisesti suuri, selkeinä oireina munuaisten vajaatoiminnassa on nähtävissä vasta, kun huomattava osa munuaiskudoksesta on vahingoittunut.
Tyypillisiä kliinisiä oireita on nähtävissä, kun 75 % nefroien toiminnasta on lakannut. Tässä vaiheessa vakavat oireet ilmenevät usein nopeasti, muistuttaen mahdollisesti akuuttia munuaisten vajaatoimintaa, mutta ollen todellisuudessa piilevän kroonisen vajaatoiminnan seuraava vaihe. Osana diagnoosia eläinlääkärisi selvittää taudin kestoa.
Ehdottomasti tärkein yksittäinen merkki, mitä ei koskaan saa jättää huomioimatta, on lemmikin lisääntynyt jano. Jos kissasi säännöllisesti juo enemmän kuin ennen, ota yhteyttä eläinlääkäriisi.
Munuaisten vajaatoimintaan liittyviä oireita
Miten eläinlääkärisi diagnosoi munuaisten vajaatoiminnan
Osa krooniseen munuaisten vajaatoimintaan liittyvistä oireista voi käydä ilmi kissan normaalien terveystarkastusten yhteydessä. Mikäli kissallasi epäillään kroonista munuaisten vajaatoimintaa, saattaa eläinlääkärisi suositella tarkempia tutkimuksia kuten:
Eläinlääkärisi voi lisäksi suositella jatkotutkimuksia, kuten röntgenkuvausta, ultraäänitutkimusta, verenpaineen mittausta tai koepalatutkimuksia.
Miten munuaisten vajaatoimintaa voidaan hoitaa?
Munuaisarvot ovat peruuntumattomia, mutta oikean hoidon ja ruokinnan avulla taudin etenimistä on mahdollista hidastaa. Tämä tukee myös kissan hyvinvoinnin säilymistä ja pdientää elinajan odotetta. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan kissan tukihoitoon tarkoitetussa ruokavaliossa yhdistyvät seuraavat tekijät:
Mitä voin tehdä auttaakseni kissaani?
KOIRAN KROONISESTA MUNUAISSAIRAUDESTA JA SEN HOIDOSTA
Yleistä
Munuaisten päätehtävä on suodattaa verestä aineenvaihdunnan kuona-aineet. Sen lisäksi munuaiset huolehtivat elimistön vesimäärästä, happo-emästasapainosta ja elektrolyyttitasapainosta. Munuaiset osallistuvat myös verenpaineen ja punasolutuotannon säätelyyn. Kun sairauden oireet alkavat näkyä, ainakin 2/3 munuaiskudoksesta on vahingoittunut. Vahingoittuneet munuaiset eivät pysty poistamaan elimistön kuona-aineita, eivätkä ne pysty ohjaamaan vettä ja elektrolyyttejä takaisin elimistön käyttöön. Elimistöön kertyy kuona-aineita, minkä seurauksena kehittyy virtsamyrkytys. Se on vakava eläimen henkeä uhkaava tila ja vaatii aina eläinlääkärin hoitoa.
Oireet
Tyypilliset munuaisvian oireet ovat runsas juominen ja virtsaaminen, huono ruokahalu, laihtuminen ja oksentelu.
Hoito
Kroonista munuaisvikaa ei voida parantaa, mutta ruokavaliolla ja tukihoidolla voidaan eläimen elinikää pidentää eläimen siitä kärsimättä. On tärkeää, että omistaja ymmärtää sairauden laadun, ruokavalion ja tukihoidon merkityksen. Koiran on saatava riittävästi vettä, ja sen on päästävä virtsaamaan tarpeeksi usein. On huolehdittava siitä, että koira ulkoilutetaan myöhään illalla ja aikaisin aamulla.
Koiran ruokana kannattaa käyttää valmista teollista erikoisruokaa, jossa on otettu huomioon munuaisvikaisen koiran ravinnontarpeen erityispiirteet. Tätä ruokaa saa vain eläinlääkäriasemilta. Mikäli koiralle päätetään syöttää erikoisruokaa, hoidon onnistumisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että eläin ei saa muuta kuin sille määrättyä erikoisruokaa ja vettä. Pienikin lisä muuta ruokaa, vitamiini- tai kivennäistabletteja voi täydellisesti mitätöidä hoidon.
Eläintohtori Kivuttomalta saat seuraavia munuaissairautta tukevia erikoisruokia ja lisäravinteita:
Ruuat
Lisäravinteet
Eläintohtori Kivuttomalta saatavia sopivia vitamiinivalmisteita ovat esimerkiksi:
Ennuste
Huolellisella hoidolla eläin pystyy elämään monessa tapauksessa pitkänkin elämän. Munuaisten vajaatoiminta on kuitenkin hitaasti paheneva sairaus, ja lopulta eläin ei pysty kompensoimaan munuaisten vajaatoimintaa. Sairauden kulku on kuitenkin yksilöllistä, ja eläinlääkäri pyrkii kussakin tapauksessa asettamaan mahdollisimman realistisen ennusteen ottamalla huomioon eläimen kunnon, iän ja muut asiaan vaikuttavat seikat. Säännölliset veri- ja virtsanäytekontrollit ovat välttämättömiä lemmikin sairauden edistymisen seurannassa.