Haimasairaus ja sen hoito
Haima ja sen tehtävät
Haima on vatsaontelossa sijaitseva ruuansulatusrauhanen, jolla on useita eri tehtäviä liittyen elimistön tärkeiden toimintojen ylläpitöön. Iso osa haiman tehtävästä on erittää ruuansulatusnesteitä, jotka kulkeutuvat ohutsuolen alkuosaan ja joiden avulla elimistö pilkkoo ruokasulasta ravintoaineita hyödynnettäväksi. Tämän lisäksi haimasta erittyy myös mm. lukuisia entsyymejä ja hormoneja, kuten insuliinia.
Haimatulehduksessa haiman ruuansulatusentsyymit alkavat toimia jo haiman sisällä ennen ohutsuoleen päätymistä ja aiheuttavat haimassa kudostuhoa. Kudostuho heikentää haiman toimintakykyä. Vakavimmissa tapauksissa kudostuho voi edetä haimaa ympäröiviin kudoksiin. Mikäli oireilua aiheuttava tekijä saadaan poistettua, palautuu haiman toiminta ennalleen. Oireilun kroonistuessa haiman toimintakyky laskee pysyvästi mikä voi johtaa haiman vajaatoimintaan. Haiman vajaatoiminnassa haima ei tuota riittävästi ruuansulatukselle välttämättömiä entsyymejä. Haimatulehduksen syy jää usein tuntemattomaksi.
Haimatulehduksen tyypillisimpiä oireita
Haiman vajaatoiminnan tyypillisimpiä oireita
Eläinlääkärin tutkimus
Vastaanotollamme eläinlääkäri tekee koiralle käynnin aluksi yleistutkimuksen. Esitietojen ja yleistutkimuksen perusteella eläinlääkäri päättää tehtävistä toimenpiteistä, joita tyypillisimmin ovat verinäytteenotto ja vatsaontelon ultraäänitutkimus. Verinäytteistä eläinlääkäri tarkastaa usein haimaspesifisen lipaasin ja perusveriarvot. Perusveriarvot tarkistamalla pyritään sulkemaan pois muut samantyyppisiä oireita aiheuttavat sairaudet. Ultraäänitutkimuksella eläinlääkäri tarkistaa onko haiman rakenteessa muutoksia. Muita mahdollisia käynnin aikana tehtäviä toimenpiteitä on esimerkiksi röntgenkuvaus, jolla pyritään sulkemaan pois muita oireiden aiheuttajia. Käynnin aikana tehtävät toimenpiteet teemme pääsääntöisesti hereillä oleville potilaille. Huomioithan, että ultraäänitutkimusta varten joudumme ajamaan karvoja lemmikin vatsan alueelta.
Haimasairauksien hoito
Tapauksesta riippuen akuutin haimatulehduksen hoidossa käytetään nestehoitoa, kipulääkitystä, pahoinvoinninestolääkitystä, mahahapposalpaajia sekä ruokavaliota ja lisäravinteita. Antibioottien käyttöä harkitaan tapauskohtaisesti. Lieväoireiset potilaat toipuvat usein hyvin akuutista tulehduksesta, mutta vakavaoireisen potilaan ennuste voi olla huono. Kroonistuessaan haimatulehdus altistaa haiman vajaatoiminnalle ja esimerkiksi sokeritaudille.
Toiselta eläinlääkäriltä lähetteellä meille tulevat potilaat
Mikäli lemmikkisi tulee toiselta eläinlääkäriltä jatkokäynnille klinikallemme, tuothan tullessasi käyntikertomukset sekä mahdolliset verikoetulokset ja röntgenkuvat edellisistä asiaan liittyvistä käynneistä. Ennen klinikalle tuloa lemmikki on hyvä pitää 12h syömättä, jotta mahdolliset verikoe-, röntgen- ja ultraäänitutkimukset voidaan tehdä käynnin yhteydessä. Mikäli koirasi on täysin syömätön, ei lemmikkiä tule paastottaa vaan koiraa tulee kannustaa syömään. Koira saa juoda normaalisti ennen klinikalle tuloa.
Huomioi nämä varatessasi meiltä eläinlääkäriaikaa
Mikäli varaat ajan klinikallemme nettiajanvarauspalvelumme kautta ja toivot käynnin yhteydessä tehtävän vatsaontelon ultraäänitutkimuksen niin huomioithan että haiman alueen ultraäänitutkimuksia tekee eläinlääkäreistämme Kirsi Mäkimattila. Suosittelemme varaamaan ultraäänitutkimukset ajoissa, sillä esimerkiksi loma-aikoina ko. tutkimuksien saatavuudessa voi olla vaihtelevuutta. Toivomme että teet ajanvarauksen puhelimitse, mikäli et ole varma siitä, minkälainen aika nettiajanvarauksen kautta tulisi valita.