Ihosairauksista

Ihosairauksista

Lemmikkien ihosairaudet

Lemmikkien erilaiset iho-oireet ovat yksi yleisimmistä syistä, jonka takia lemmikki tuodaan vastaanotollemme tutkittavaksi.

Tyypillisimpiä iho-oireita lemmikillä ovat kutina, karvattomuus, hilseily, värimuutokset ihossa sekä kiinteät tunnettavissa olevat muutokset.

Iho-oireiden hoidon kannalta on tärkeää saada kattavat esitiedot oireiluun liittyen. Voit miettiä ennen vastaanotolle saapumista vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  • mitä oireita lemmikilläsi on huomattu ja koska oireet ovat alkaneet?
  • ovatko oireet muuttuneet vai pysyneet samanlaisina? Mikä oire huomattiin ensin - kutina vai ihomuutos?
  • onko lemmikillä yleisoireita? (esim. silmäoireet, korvaoireet)
  • mikä on lemmikkisi ruokavalio ja onko siinä ollut muutoksia?
  • onko lemmikilläsi ollut muutoksia elinolosuhteissa?
  • onko perheessä muita lemmikkejä ja oireilevatko ne?
  • onko lemmikilläsi ollut muita eläinkontakteja?
  • onko omistajalla oireita?
  • lemmikkisi aikaisemmat lääkitykset, niiden kesto ja hoitovaste?

  • Muista aikaa varatessasi mainita, mikäli yksi tai useampi lemmikkisi oireilee! Ilmottaudu tiskillä ilman lemmikkiä mikäli lemmikkiäsi ei ole aikaisemmin tutkittu iho-oireilun takia. Eli jätä lemmikksi autoon ilmoittautumisen ajaksi, jos vain on mahdollista.

    Ihon kutinan syynä voi olla esimerkiksi ulkoloiset. Kuvassa koiran täi.

    Vastaanotolla eläinlääkärimme tekee lemmikillesi yleistutkimuksen ja ottaa tarvittaessa näytteet laboratoriotutkimuksia varten.

    Tyypillisimpiä näytteitä ihosairauksia tutkittaessa ovat erilaiset raape- ja teippinäytteet sekä sivelyt.

    Raapenäytettä varten eläinlääkäri raaputtaa veitsenterällä lemmikin ihosta solukkoa näytelasille. Teippinäytettä varten teipinpalaa painetaan lemmikin ihoa vasten ja näyte siirretään näytelasille. Sivelyssä lemmikin iholta, tai tyyppilisimmin korvasta, otetaan vanupuikolla näyte, joka sirretään näytelasille. Näytteenoton jälkeen näytteet usein värjätään paremman erottuvuuden saamiseksi ja tämän jälkeen näytteet mikroskopoidaan. Näytteistä etsitään mm. merkkejä tulehduksesta, bakteereja, hiivoja sekä loisia.

    Joskus lemmikistä kannattaa ottaa lisäksi verinäytteitä, sieni- ja bakteeriviljelyitä tai -herkkyyksiä sekä koepaloja ihosta.

    Yleistutkimuksen ja laboratoriotutkimusten perusteella eläinlääkäri tekee lemmikillesi hoitosuunnitelman. Ihosairauksien hoito perustuu kliinisten oireiden hoitoon sekä oireiden aiheuttajan hoitoon, välttämiseen tai poistamiseen. Ihosairauksien hoitaminen on usein "salapoliistyötä" ja voi viedä kauan aikaa, että oireiden syy saadaan selville. Hoito vaatii myös hyvää yhteistyötä omistajan ja klinikan välillä.

    Huolellisella kotihoidolla on todella suuri merkitys hoidon onnistumisen kannalta ja se vaatii omistajalta sitoutumista sekä pitkäjänteisyyttä. Joskus ihosairauksien hoito vaatii pysyvää lääkitystä, jolla lemmikin oireet saadaan pidettyä siedettävällä tasolla.

    LIITY LAUMAAMME

    Tilaamalla uutiskirjeemme saat kertaluontoisen -15% ALENNUKSEN ensimmäisestä tilauksestasi.

    1 kommentti

    Hilkka-Liisa Sahrio-Laakso

    Huomenta!
    Kissallani on lähtenyt karvaa isommalta alueelta niskan takaa ja sivulta. Iho on punertava ja kissa nuolee aluetta. Muuten kissan olo ja käytös on normaalia. Allergia? Punkit?

    Huomenta!
    Kissallani on lähtenyt karvaa isommalta alueelta niskan takaa ja sivulta. Iho on punertava ja kissa nuolee aluetta. Muuten kissan olo ja käytös on normaalia. Allergia? Punkit?

    Kommentoi

    Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

    Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella, ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.

    LIITY LAUMAAMME

    Uutiskirjetilaajana saat ensitilaajan edun, tarjouksia sekä tietoa lemmikkisi hyvinvoinnin tueksi.