Kennelyskä arjessa ja klinikalla

Kennelyskä arjessa ja klinikalla

Kennelyskä on koiran "flunssa", jonka aiheuttaa Bordetella bronchiseptica-bakteeri sekä virukset, kuten esimerkiksi parainfluenssavirus. Tartunnnan koira saa toiselta koiralta pisaratartuntana hengitysteiden eritteiden välityksellä, mutta myös ihmiset voivat välittää taudinaiheuttajia koirasta toiseen. Kennelyskä leviää erityisesti paikoissa, joissa on paljon koiria. Koirapuistot, näyttelyt, hoitolat ja harjoitushallit sekä -kentät ovat riskipaikkoja.

Tyypillisin oire koiralla on kuiva yskä, joka pahenee rasituksessa. Koira voi myös yökkiä limaa ja vaahtoa. Mikäli koirasi on perusterve ja yleisvoinniltaan hyvä, voi yskänoireita seurata kotona kolmisen viikkoa. Koira tulee pitää tämän ajan levossa ja koirakontakteja tulee välttää vähintään vielä kaksi viikkoa oireiden loppumisen jälkeen. Saman perheen muut koirat tulee pitää eristyksissä terveistä koirista, koska myös oireeton koira voi levittää taudinaiheuttajia.

Kennelyskä paranee hitaasti, mutta on terveelle koiralle vain harvoin haitallinen. Mikäli koiralla on jokin perussairaus, kuten sydänvika, tai koirasi kuuluu riskiryhmään (vanhat tai hyvin nuoret koirat) tai jos koiran yleisvointi huononee (nousee kuumetta, on hyvin väsynyt) tai yskä pitkittyy yli kolme viikkoa, niin silloin on hyvä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Koiralle voi kehittyä jälkitautina esimerkiksi sydänlihastulehdus tai keuhkokuume.

Koiran voi rokottaa kennelyskää vastaan. Rokote ei kuitenkaan anna 100 % suojaa, mutta lievittää koiran saamia oireita. Koiranpennun voi rokottaa aikaisintaan 8 viikon ikäisenä, mutta normaalisti rokote annetaan kuitenkin vasta 12 viikon ikäiselle pennulle ensimmäisen penturokotuksen yhteydessä. Aikuisen koiran kennelyskärokote tulee uusia vuosittain.

Lue tästä Tarun blogin lemmikkien rokotuksista.

Mikäli olet varaamassa aikaa klinikallemme niin ilmoitathan aikaa varatessasi, jos lemmikkisi yskii. Pyrimme aikatauluttamaan yskivien lemmikkien vastaanottoajat iltaan, jotta vältämme parhaiten taudin tarttumisen muihin potilaisiin. Huomioithan tämän mahdollisuuksien mukaan myös nettiajanvarausta tehdessäsi.

Varaa aika kennelyskärokotukseen 24h kätevästi netistä tästä.

Kun saavut klinikallemme yskivän koiran kanssa, niin ilmoittauduthan saapuessasi ilman koiraa, jotta osaamme ohjata Teidät koiran kanssa suoraan huoneeseen odottamaan omaa vuoroanne. Omistajien tulee välttää muiden potilaiden rapsuttamista, jotta taudinaiheuttajat eivät pääse leviämään. Toivomme myös, että kennelyskää sairastavat potilaat siirtyisivät vastaanotolta suoraan ulkotiloihin odottamaan käynnin ja kirjallisten kotihoito-ohjeiden valmistumista.

Henkilökuntamme pyrkii aktiivisesti estämään kennelyskän taudinaiheuttajien leviämisen klinikallamme. Käytämme järjestelmällisesti käsidesiä ja puhdistamme sekä desinfioimme toimenpidehuoneet ja kulkukäytävät kennelyskää sairastavien potilaiden jälkeen.

Omista koiristani melkein kaikki ovat sairastaneet kennelyskän ainakin kerran elämänsä aikana. Vaikka kaikki koirani ovat oireilleet kennelyskätartunnan aikaan samalla tavalla, ovat kaikki koirani täysin erilaisia "potilaita". Dreeverien osalta vältämme aktiivisesti näyttelyissä käyntiä kesän lopulla, jotta mahdollinen kennelyskätartunta on parantunut ennen metsästyskauden alkua. En halua koirilleni pitkiä sairaslomia metsästyskauden aikana. Bordercollieni kanssa en treenaa tällä hetkellä isossa treeniryhmässä, joten koira on säästynyt kennelyskätartunnalta viime aikoina. Bordercollieni on ehkä haastavin "sairastupalainen", koska kolme viikkoa ilman liikuntaa on kyseiselle koiralle todella paljon. Seniori-ikäistä kultaistanoutajaa ei "ylimääräinen loma liikunnasta" haittaa ja koira käyttääkin vapaa-ajan pitkiin päiväuniin.

Katso tästä kaikki aktivointilelut koirallesi.

LIITY LAUMAAMME

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kertaluontoisen -15% ALENNUKSEN ensimmäisestä tilauksestasi.

Kommentoi

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella, ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.