Etsi tuotteista...
Toivelista Toivelista

Lämpöhalvaus on lemmikille hengenvaarallinen
KIVUTON BLOGI 22.06.2017
Lämpöhalvaus on lemmikille hengenvaarallinenLämpöhalvaus on kuolemaan johtava tila, joka vaivaa kesäisin yleensä koiria. Tyypillisimmin lämpöhalvauksen saava koira on jätetty kuumalla kelillä autoon odottamaan esimerkiksi omistajien kauppareissun ajaksi.

Koiran lisäksi myös muut lemmikit voivat saada lämpöhalvauksen autossa esimerkiksi matkustaessaan pitkiä matkoja kuumalla kelillä.

Koira voi saada lämpöhalvauksen myös jo kevyen rasituksen jälkeen kuumana päivänä. Paljon liikkuvat koirat voivat saada lämpöhalvauksen pilviselläkin säällä. Urheilevien koirien lisäksi pienet pennut, vanhat koirat, sairaat koirat ja lyhytkuonoiset koirat kuuluvat riskiryhmään.

Lämpöhalvauksen ensioireita ovat huomattavan voimakas läähätys ja lemmikin levottomuus. Lämpöhalvauksen edetessä koira voi alkaa vapisemaan tai kouristelemaan, limakalvot ja kieli voivat muuttua tummanpunaiseksi ja koira voi alkaa oksentamaan tai ripuloimaan. Mikäli koira lopettaa läähättämisen, alkaa hoiperrella, ei kestä pystyssä tai käy apaattisesti makaamaan, on tilanne jo vakava.

Lämpöhalvauksen saanut koira tulee siirtää välittömästi varjoon ja koiraa tulee viilentää tehokkaasti esimerkiksi suihkussa viileällä vedellä tai viemällä koira järveen. Vältä pään alueen kastelemista juoksevalla vedellä. Mikäli koiraa ei ole mahdollista viilentää vedellä, voi tarvittaessa käyttää esimerkiksi kylmäkalleja tai pakkasessa olevia vihannespusseja. Kylmäpussit kannattaa kohdistaa suurten lihasten päälle sekä vatsanseudulle. Koiralle tulee tarjota viileää vettä juotavaksi, mutta koiraa ei tule juottaa väkisin. Koiran aktiivisen viilentämisen voi lopettaa, kun koiran ruumiinlämpö on 39 astetta. Ensiavun jälkeen ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Lämpöhalvauksen ennaltaehkäisemiseksi koiralla tulee pitää kesällä aina raikasta ja viileää vettä tarjolla. Koiran ulkoiluttaminen kannattaa tehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kun aurinko ei paista korkeimmillaan. Paljon urheilevien koirien nesteyttämiseen ja jäähdyttelyyn kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Lemmikeille tarkoitetut viilennysmatot ovat hyvä apu lemmikin viilentämiseen esimerkiksi automatkan aikana.

Tutustu erilaisiin viilennystuotteisiin tästä.


Ja sitten tärkein: älä jätä lemmikkiä ikinä kuumaan autoon kesällä.

Huomioithan, että auto kuumuu helteillä jo varjossakin.

Alla Joensuun poliisiaseman vanhemman rikoskonstaapelin Marja Pulkkisen ohjeistus siitä, kuinka tulee toimia jos näkee kuumaan autoon jätetyn koiran.

"Pääsääntö siihen, että havaitsee huolenaiheen, joka tässä tapauksessa liittyy autossa olevaan eläimeen, on soitto heti hätäkeskukseen 112.

Olosuhteet ja eläimen oma fyysinen tila vaikuttaa paljon sen olemiseen ajoneuvossa. Terve ja hyväkuntoinen eläin sietää asioita paremmin kuin sairas, vanhus tai pentu tai esim. hyvin kiihtyneessä tilassa oleva eläin.

Jos siis huoli eläimestä nousee, kannattaa toimia mieluummin heti kuin vasta kotona. Soita 112, kerro sijaintisi ja ajoneuvon rekisteritunnus.

Hätäkeskus ilmoittaa asian alueen poliisin kenttäjohtajalle.

Poliisipartio tulee paikalle jos mahdollista. Poliisi pystyy rekisteritunnuksen kautta selvittämään ajoneuvon omistajan. Puhelun kautta voidaan saada nopeimmin tieto hänelle, jolla ajoneuvo on tosiasiallisesti käytössä ja jonka eläin autossa on.

Auton ikkunoita ei kannata mennä rikkomaan hetken mielijohteesta.

Koskaan ei voi tietää, miten eläin -varsinkin koira, reagoi jos autoon kosketaan.  Jos tilanne on vakava, eläin eloton ja sääolosuhteet sellaiset, että auto voi olla kuumudessaan surmanloukku, poliisi ottaa vastuun auton ikkunoiden rikkomisesta. Ohjeet tulevat siis poliisilta, jos sinun on tehtävä jotain heti.

Jos toimit omavaltaisesti ja rikot toisen ajoneuvoa, varaudu korvausvastuuseen. Syy ei aina pyhitä tekoa ja siksi ensisijainen toimenpide on ilmoitus viranomaisille."


KUVA: Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ryTaru


Virbac Dermal Dog Dry

Virbac Dermal Dog Dry

23.50 - 99.90 EUR
Doils Nivelet

Doils Nivelet

27.90 - 47.90 EUR
Hill´s z/d Canine

Hill´s z/d Canine

46.90 - 99.90 EUR
Hyalutidin DC

Hyalutidin DC

46.90 - 79.90 EUR
Nutrolin Nivel Moniteho

Nutrolin Nivel Moniteho

36.90 - 74.00 EUR
Enteromicro

Enteromicro

24.90 - 79.90 EUR
Buster Suojabody Koiralle

Buster Suojabody Koiralle

31.90 - 35.90 EUR
Epato 1500 Plus tabletti

Epato 1500 Plus tabletti

21.90 - 41.90 EUR
Compact Max

Compact Max

499.90 EUR
Pronefra

Pronefra

22.90 - 39.90 EUR
Kiveton 100 g

Kiveton 100 g

29.90 EUR
Beco Ball aktivointipallo

Beco Ball aktivointipallo

6.90 - 15.60 EUR
Wiuhti H20 Bar

Wiuhti H20 Bar

74.00 EUR
Compact Max

Compact Max

499.90 EUR
Flumax

Flumax

28.30 EUR
ASIAKASPALAUTTEESTA POIMITTUJA

"Kivuttomasta saa aina ihanan empaattista ja yksilöllistä palvelua. Vuosia jo on koiraamme täällä käytetty eikä koskaan ole ollut mitään moitteen sijaa. Ammattitaitoinen ja osaava henkilökunta, palvelusta jää aina hyvä mieli sekä koiralle että meille omistajille. Emme vaihda!"

Nikitan "emäntä" 15.10.2015

"Hyvää, lämminhenkistä ja luotettavaa palvelua, vaikka olimmekin ylimääräisenä hoidettavana koiran loukkaantuessa. Rauhallinen ja asiantunteva kohtaaminen ja tuttu paikka tuo turvaa koiralle ja hätäisille omistajille. Olemme käyttäneet lääkäriasemaa vuosikausia laumamme hoidossa. Kiitos jälleen!"

Pia Sormunen 27.4.2017

"Erinomaista, ystävällistä palvelua. Ei ollut kiire, oli aikaa rapsutella koiraa ja vastata omistajansa kysymyksiin. Punkinestolääkkeistäkin oli aikaa keskustella vaikka siihen ei oltu varattu aikaa. Myös hoitaja oli ystävällinen. Kiitos."

Kirsi Sallinen / Venni 24.4.2017 

"Aina hyvää asiantuntevaa palvelua, jossa koirat huomioidaan yksilöllisesti, omistajaa unohtamatta. Kivuttomalla hoito jatkuu aina siitä mihin se viimeksi on jäänyt. Hoitosuhteen aikaisemmat tapahtumat otetaan aina huomioon ja muistetaan hienosti. Hoitotoimenpiteissä hoidettavaa kohdellaan arvostaen ja välittäen. Kiitos sekä hoitajille ja eläinlääkäreille."

Elli ja Martta 5.4.2017 

"Ihanaa palvelua ja lemmikit huomioonottavaa toimintaa taas kerran! Meidän kissat käy kyllä jatkossakin teillä hoidossa :) ??" 

Kissat rokotteella 10.10.2015

"Teillä kaikki toimii hyvin! Henkilökunta on ihana ! Tuntui, että teillä on aikaa tutkia eläinpotilasta kaikessa rauhassa, aivan kuin tämä olisi ainut potilaanne. Kiire on kaukana tutkimushuoneesta. Jatkossa tulen varmasti käyttämään palveluitanne ja suosittelen niitä muillekin ! "

Riitta ja Helmi 14.8.2015

"Kivuttoman porukka on kyllä aivan uskomattoman ihanaa! "potilas" tervehditään nimellä ja tunteella, hoidetaan huolella ja ammattitaidolla; potilaan "omaiselle" kerrotaan hoitotoimista Kivuttomassa, kotona ja jälkihoidosta, huomionarvoisista asioista jne. Voi kunpa näin hyvää palvelua ja hoitoa saisivat ihmisetkin omilla tohtoreillaan! OLETTE AIVAN USKOMATTOMAN AMMATTITAITOISIA JA HYVIÄ!!!! "

Maarit ja Reco 12.8.2015

"Kivuttoman henkilökunta on todella empaattista ja osaavaa. Paikalle on ilo tulla, kun potilasta kohdellaan lempeydellä ja ammattitaidolla kiirehtimättä, nimeltä puhutellen. Omistaja oli tässä tapauksessa potilasta hysteerisempi, kissalla ei mitään hätää ollut missään vaiheessa. Melkoisen ehdoton olen kisuni hoidon ja kohtelun suhteen, vain paras kelpaa, joten Kivuttoman palveluita käytän jatkossakin! "

Tiina ja Oili-kissa 13.8.2015

"Teillä kaikki toimii hyvin! Henkilökunta on ihana ! Tuntui, että teillä on aikaa tutkia eläinpotilasta kaikessa rauhassa, aivan kuin tämä olisi ainut potilaanne. Kiire on kaukana tutkimushuoneesta. Jatkossa tulen varmasti käyttämään palveluitanne ja suosittelen niitä muillekin ! "

Riitta ja Helmi 14.8.2015

"Suosittelen. Ajanvaraus on helppoa ja saimme ajan nopeasti. Kivuttoman ammattilaisilta saa asiantuntevaa apua lemmikin pulmiin ja vinkkejä hoitoon. Potilaan vointi oli jo seuraavana päivänä parempi :) "

Hellu ja Sipsukka 16.8.2015

"Siistit ja avarat tilat. Ammattitaitoinen henkilökunta. Kiireettömyyden tuntu ja kuunneltiin ja annettiin ohjeita kärsivällisesti. Suosittelen kaikille tätä paikkaa. Kohtuullinen veloitus ja viidestä tähdestä pitääkin maksaa. Kaikkea hyvää jatkossakin Kivuttoman henkilökunnalle !!! "

Liperiläinen 16.1.2016

"Olen vuoden aikana joutunut käyttämään iäkästä koiraani eläinlääkärissä useita kertoja. Palvelunne on erinomaista ja kohtaatte sekä eläimet että niiden omistajat aidosti ja ammattitaitoisesti. Vaikka välillä lemmikin koetulokset olisivat huonoja tai vointi heittelee, olemme aina lähteneet vastaanotoltanne hyvin ja luottavaisin mielin. Suuri kiitos teille hyvästä ja arvokkaasta työstä jota teette."

5.4.2016 

"Asiakaspalvelu erittäin ystävällistä, lääkäri selosti tarkasti eläimen vaivat ja mikä hoito on tähän sairauteen sopiva ja myös lääkitys. Samoin myös kotihoito-ohjeet kissalle ja jatkotilanteesta yhteyden ottaminen. Myös vastaanoton palvelu oli erittäin hyvää ja asiallista. "

Tapani Meriläinen 16.5.2016

"Helposti stressaantuvan ja eläinlääkärikammoisen kissamme tutkiminen, röntgenkuvien ottaminen ja sydämen lyhytkestoinen ultraäänitutkimus onnistuivat ilman rauhoitusta, mistä olen tosi iloinen. En etukäteen uskonut sen olevan mahdollista. Eläinlääkäri Mäkimattila oli tosi ihana ja sympaattinen. Lähdimme kotiin hyvillä mielin. Ps. Kissa on jo myös maistanut hoidoksi määrättyä munuaisten ja sydämen toimintaa tukevaa ruokaa, niin raksuja kuin märkäruokaakin. Toivottavasti ruoka maistuu jatkossakin. "

Leena ja Elviira 28.7.2016

"Vietimme päivän kivuttomalla tutkimuksissa ja nesteytyksessä. Kaikki sujui erinomaisesti, meistä huolehdittiin aidosti koko päivän ajan. Saimme kotiin perinpohjaiset hoito-ohjeet ja vielä peräänkin soitettiin kyselläkseen vointia. Kuten olen jo monelle kehunut, samanlaista hoitoa ei saa edes ihmisten yksityisestä sairaalasta. Erityiskiitokset asiantuntevalle eläinlääkärille Emilia Vanhalalle! "

Henna ja Vicky koira 8.8.2016

"Ongelmallinen tapaus: kissalla diabetes ja rauhoiteaineyliherkkyys ja hampaat pitäisi hoitaa. Kaikki sujui kuitenkin hienosti eikä kissa menehtynyt nukutukseen! Saimme perusteelliset ohjeet jatkohoitoa varten sekä suullisesti että kirjallisesti. Kiitos asiantuntevalle hammaslääkärille ja mukaville hoitajille! Tätä lääkäriasemaa leimaa hyvä ja välittävä ilmapiiri. "

Päivi Mähönen ja Maija-Kissa

"Kiitos eläinlääkäri Titta ja hoitaja Tanja seropi-Roposen leuan operoinnista! Huippuosaamista! Kiitos myös vastaanoton Minnalle! - Kiitokset lähettää Roponen itse, hänen tyttöystävänsä Martta, velipuoli Ike sekä edellämainittujen omistaja. "

Roposen leuan operointi

"Jr Lassi ja Risto kiittää ja kumartaa suden raateleman Lassin hoidosta Ell Mia-Liisa Aholaa ja kaikkia Lassin hoitoon osallistuneita henkilöitä. Lassi on toipunut ja haavat parantuneet hyvin. "

Risto Hirvonen 27.10.2016

"Kiitos hyvästä ja asiantuntevasta palvelusta ja aiempien röntgenkuvien selventävästä konsultaatiosta Kirsi Mäkimattilalle, sekä lämpimät kiitokset myös näppärälle hoitajalle (nimi jäi kysymättä) joka neuvoi uudenlaisen ja pätevän kannuskynsien ja kynsien leikkuutavan :) Näin sitä vanha koiranomistajakin oppii koko ajan jotain uutta :D "

Satu 31.10.2016

"Kiitokset Kivuttoman väelle taas kerran hyvästä koiramme hoidosta! Koiria meillä on kolme ja jokaisen kohdalla hoito on aina ollut hyvää, asiantuntevaa ja arvostavaa niin terveystarkastusten, sairauksien kuin leikkausten kohdilla. Myös meitä ihmisiä on kohdeltu hyvin ja aina on uskaltanut kysyä kaikkea mieltä painavaa huolen päällä ollessa. "

Pia Sormunen ja Riitu, Pipsa ja Nuppu koirat