ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ

Hammashoidot

Lemmikkien hammasterveydenhuolto

Klinikallamme on erillinen korketasoinen ja hyvin varusteltu hammashoitola. Sen varustukseen kuuluu digitaalinen hammasröntgen, hammaspora, monipuolinen hammasinstrumenttivalikoima, imulaite sekä inhalaatioanestesia-laite, jolla varmistetaan eläimen turvallinen rauhoittaminen operaation ajaksi.

Vaativissa hammastoimenpiteissä on aina mukana hoitaja auttamassa eläinlääkäriä mm. anestesian valvonnassa. Anestesian aikana potilaan ruumiinlämmöstä huolehditaan lämpöpatjalla ja peitolla. Myös riittävästä nesteytyksestä huolehditaan ns. tipalla.

Huolletut hammasinstrumentit valmiina toimenpiteisiin.

Hoitaja Henna Tuononen hammasröntgenkuvien äärellä.

Digitaalinen hammasröntgen, porayksikkö ja erikoisinstrumentit mahdollistavat vaativatkin hampaan poistot turvallisesti, nykyaikaisesti ja tehokkaasti. Usein potilaalle turvallinen hampaan poisto edellyttää hampaan röntgenkuvauksen ennen poistoa. Usein röntgenkuvauksella paljastuu jopa poistoa vaativia hammasongelmia (esim. hammasjuuripaiseita), joita ei silmämääräisesti pystytä diagnosoimaan, koska eläinpotilas ei yleensä itse osaa kertoa hammaskivusta tai särystä tai ainakaan sen tarkemmasta sijainnista. Usein tapahtuu niin, että omistaja tiedostaa lemmikkinsä hammassairauden vasta kivun helpotuttua operaation jälkeen.

Suun tarkistus ja hoidon suunnittelu

Eläinlääkärimme Titta Kokkonen ja Tiia Haukka vastaavat hammashoidoistamme. He tekevät mielellään vaikka terveystarkastuksen tai rokotuksen yhteydessä myös suun silmämääräisen tutkimuksen. Tällöin voidaan tarkistaa, onko esimerkiksi tarvetta poistaa hampaita vai riittääkö pelkkä hammaskiven poisto. Joskus silmämääräinen tarkastus edellyttää lemmikin rauhoittamista.

Suun tarkastukseen voi varata ajan myös erikseen omana käyntinä.

Koiran ja kissan hammaskartat. Kivuttoman hammashoitokäynnillä tehdyt toimenpiteet merkataan aina hammaskarttaan, jonka asiakas saa mukaansa hoitokäynnin jälkeen.

Terve suu

Terveet limakalvot ja ikenet ovat vaaleanpunaiset. Hyvinvoivat hampaat ovat valkoiset ja niiden pinnalla ei ole hammaskiveä tai plakkia. Ravinnolla on tärkeä merkitys suun hoidossa. Ruoan täytyy olla paitsi ravintosisällöltään oikeaa, myös koostumukseltaan sellaista, että se tarjoaa hampaille riittävästi työtä, sillä pureskelu ehkäisee hammaskiven muodostumista. Mikäli koiran tai kissan hampaat eivät saa tarpeeksi mekaanista työtä, niitä pitää hoitaa pesemällä. Koiran ja kissan hampaat voidaan harjata, mutta ihmisten hammastahnaa ei saa käyttää niiden sisältämän fluorin vuoksi. Klinikallamme on myynnissä kattava valikoima koirien ja kissojen hammastahnoja ja -harjoja.

Kaikki hammashoitoinstrumentit puhdistetaan ja huolletaan sairaalatasoisesti välinehuollossamme , jolla taataan hoidon erinomainen hygienia ja turvallisuus.

Hammaskiven poiston puhdistustulos on paras mahdollinen, koska jokaiseen hammaskivenpoistoon kuuluu tehokas koneellinen kiillotus. Paremman ja puhtaamman lopputuloksen lisäksi, kiillotus hidastaa merkittävästi uuden hammaskiven syntymistä heti operaation jälkeen.

Lemmikkien oikomishoidot

Eläinlääkärimme Titta Kokkonen tekee koirien ja kissojen hampaiden oikomishoitoja. Oikomishoitoja tehdään, jos lemmikin virheellinen purenta aiheuttaa vammoja tai haittaa suun normaalia toimintaa. Esteettisistä syistä oikomishoitoja ei tehdä.

Jos epäilet lemmikkisi purennan aiheuttavan ongelmia, ole yhteydessä ajanvaraukseemme puhelimitse (013) 223 262.

Oikomishoidot kuten muutkin vaativat hammastoimenpiteet aloitetaan yleensä näyttökäynnillä.

Vanhuus ei ole sairaus

Usein saatetaan ajatella, että esimerkiksi vanhan koiran suun tai hengityksen kuuluu haista pahalle eikä asialle voida tehdä mitään. Usein syy löytyy kuitenkin hoitamattomista hampaista ja niiden aiheuttamista tulehduksista. Tämä voi aiheuttaa koiralle myös selviä oireita esimerkiksi koira ei enää pureskele luita, ruoka ei maistu eikä koira käytä suutaan kuten ennen. Välttämättä mitään oireita ei kuitenkaan huomata, koska ne ovat kehittyneet vähitellen ja omistaja luulee niiden johtuvan lemmikin ikääntymisestä.

Meillä pystytään hoitamaan iäkkäidenkin koirien ja kissojen niin sanotut suun huollot turvallisesti ja kivuttomasti.

Aiheeseen liittyvää tietoa netissä. Kivuton anestesia-esitietolomake.

Asiasanat: hammas,hampaat,hampaiden,hoito,hoidot