Diabetes mellitus kissalla

Kissan syödessä ruoka pilkkoutuu ruuansulatuselimistössä pienempiin ravintoaineisiin, joista yksi on glukoosi. Glukoosi on sokeri, joka sisältää paljon energiaa ja se toimii kudosten energianlähteenä.

Elimistö tarvitsee haimasta erittyvää insuliinia, jotta se pystyy hyödyntämään verenkierrossa olevan glukoosin. Diabetes mellitus on sokeriaineenvaihdunnan sairaus, jossa kissan elimistö ei reagoi insuliiniin oikealla tavalla. Ilman insuliinin hyödyntämistä glukoosi jää verenkiertoon eikä siirry solujen käytettäväksi. Verenkierrossa oleva, hyödyntämätön, glukoosi erittyy munuaisten kautta virtsaan.

Diabeteksen tyypillisimmät oireet kissalla

- lisääntynyt juominen

- lisääntynyt virtsaaminen

- lisääntynyt syöminen

- ylipaino

- kissa laihtuu syömisestä huolimatta

- väsymys

- oksentelu

- asetonin haju hengityksessä

 

Vanha, ylipainoinen ja sisällä asuva uroskissa on tyypillinen diabetespotilas. Kissoilla myös muu sairaus tai stressitekijä voi aiheuttaa diabeteksen puhkeamisen.

Diagnosointi ja hoito

Eläinlääkärimme tekee diagnoosin ja hoitosuunnitelman esitietojen, yleistutkimuksen sekä veri- ja virtsanäytteiden perusteella.

Hoitosuunnitelma on aina yksilöllinen ja pitää sisällään säännölliset insuliinipistokset, ruokavalion, diabetekseen liittyvien sairauksien hoidon sekä seurannan. Omistajan tulee sitoutua kissan hoitoon, sillä hoitamattomana diabetes on kissalle hengenvaarallinen. Omistajan tarkan seurannan alla ja aktiivisessa hoidossa osa kissoista pääsee kokonaan eroon säännöllisestä insuliinilääkityksestä. 

Verensokerimittari

Omistajan on mahdollista kotona seurata kissan verensokerinpitoisuutta verensokerimittarilla. Suosittelemme käyttämään kissalle lemmikkien omaa mittaria, joka on kalibroitu kissan punasolujen glukoosipitoisuuksille.

Kissan verensokeria on hyvä seurata säännöllisesti etenkin heti hoidon aloituksen jälkeen, jotta lemmikillesi löydetään paras mahdollinen annostus insuliiniin. Huomioithan, että insuliinin annostusta ei tule koskaan muuttaa ilman eläinlääkärin konsultaatiota. Insuliinin yliannostus aiheuttaa insuliinishokin, joka ilmenee vapinana, heikkoutena ja tajuttomuutena. Ensiapuna kissalle tulee antaa hunajaa tai siirappia ikenille, jonka jälkeen kissa toimitetaan eläinlääkärin hoitoon.

Muistathan nämä!

- Eäinlääkärikäynti tulee ajoittaa niin että kissa olisi 2 - 4 tuntia virtsaamatta ennen klinikalle saapumista (virtsatietulehdus on diabeteksen yleinen liitännäissairaus)

- Varmistathan eläinlääkäriltäsi kuinka seurantakäynnit tulee ajoittaa insuliinin annosteluun nähden

- Kerrothan eläinlääkärille aina, mikäli kissallasi on todettu diabetes!

Etenkin, jos lemmikkisi on tarkoitus rauhoittaa toimenpidettä varten.

Pyydä eläinlääkäriltä ohjeistus insuliinin ja ruuan annosta ennen anestesiaa vaativaa toimenpidettä

- Ruokavalio, joka sisältää runsaasti proteiineja, vähentää insuliinin tarvetta