Aktiivisen koiran ravitsemukselliset tarpeet

Aktiivisen koiran ravitsemukselliset tarpeet

Runsaasti liikkuvan, kilpailevan tai työskentelevän koiran ravitsemukselliset tarpeet poikkeavat rauhallisempaa elämää viettävän koiran vastaavista. Aktiivikoiran erityistarpeet liittyvät mm. energiansaantiin, elimistön oksidatiivisen stressin seurauksien torjumiseen ja nivelten ja ruoansulatuskanavan hyvinvoinnin varmistamiseen. 

Tässä artikkelissa Kivuttoman eläinlääkäri, Alvar Petin tuotekehitysjohtaja Henna Söderholm summaa aktiivisen koiran ravitsemuksen kulmakivet. 

Energiantarve ja energianlähteet

Koiran päivittäinen energiantarve kasvaa liikunnan lisääntyessä. Useita tunteja kestävät, pitkät ja vaativat liikuntasuoritukset voivat jopa tuplata päivittäisen energiantarpeen. 

Koira on hyvin tehokas rasvojen hyödyntäjä, ja koiran kestävyyskunnon tiedetään paranevan runsasrasvaisen ruokavalion avulla. Oikeaan treeniin yhdistettynä runsasrasvainen ruokavalio ”virittää” lihakset käyttämään ensisijaisesti rasvaa energiantuotannossa, koiran maksimaalinen hapenottokyky lisääntyy ja uupumiskynnys kasvaa. 

Koiran ruokavalion energiapitoisuus ja ruoan sisältävät energianlähteet onkin syytä mukauttaa vastaamaan koiran aktiivisuutta. Lyhytkestoisia anaerobisia suorituksia tekevän koiran energiantarve ei välttämättä kasva merkittävästi, mutta lihasten glykogeenivarastojen ylläpitämiseksi ja nopeasti saatavilla olevan energian tarjoamiseksi ruoan on hyvä sisältää riittävästi hiilihydraatteja. 

Koiran suorituskyvyn tukemiseksi pitkäkestoisia aerobisia suorituksia tekevän koiran ruokavaliossa rasvojen osuus energiansaannista voi olla yli puolet. Hyvin rasvaisessa ruokavaliossa kaikkien muiden ravintoaineiden pitoisuudet tulee tasapainottaa erityisen tarkasti niiden riittävän saannin varmistamiseksi. 

Antioksidantit

Pitkäkestoinen liikunta lisää lihasten hapenkulutusta altistaen koiran ns. hapettumis- eli oksidatiiviselle stressille. Lisäksi rasvaisen ruoan käyttö tehostaa elimistön hapenkulutusta ja näin edistää oksidatiivisen stressin kehittymistä. 

Ruokavalion antioksidantit ovat tärkeä keino ennaltaehkäistä oksidatiivista stressiä ja tukea elimistön hyvinvointia erityisesti pitkäkestoisten suoritusten aikana. 

Antioksidanttisia ravintoaineita ovat mm. tietyt vitamiinit, kuten E-ja C-vitamiini, karotenoidit ja tietyt aminohapot, kuten tauriini. Tunnetuin antioksidantti työkoirien suhteen lienee E-vitamiini, jonka riittävän pitoisuuden koiran elimistössä tiedetään korreloivan koiran suorituskyvyn kanssa. 

Kaikkein tehokkaimmin solujen suojaaminen oksidatiiviseltä stressiltä varmistetaan yhdistämällä ruokavaliossa eri antioksidantteja oikeassa, tutkitusti tehokkaassa tasapainossa. 

Lihaskunnon ja nivelten tuki

Aktiivisen koiran lihakset ja nivelet ovat kovalla rasituksella ja suorituksen aiheuttamat pienenpienet vauriot ovat tavallisia. 

Ruoan riittävä proteiinipitoisuus auttaa tukemaan lihaskuntoa tarjoamalla rakennusaineita pienten lihasvaurioiden korjaamiseen. Runsaan proteiinin tiedetään myös tehostavan elimistön hapenkuljetusta hemoglobiinin pitoisuutta lisäämällä. 

Nivelten hyvinvointia puolestaan voidaan tukea täydentämällä koiran ruokavaliota omega-3-rasvahapoilla, joista erityisesti EPA:lla ja DHA:lla tiedetään olevan anti-inflammatorisia, eli tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. 

Myös ruokaan lisätyt glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti voivat tukea nivelten hyvinvointia tehostamalla ruston uusiutumista ja nivelnesteen tuotantoa sekä vähentämällä tiettyjen rustoa tuhoavien entsyymien erittymistä. 

Ruoansulatuskanavan hyvinvointi

Korkea aktiivisuus voi rasittaa myös suolistoa. Fyysisen suorituksen aikana suolen vilkastuneet liikkeet voivat vähentää ruoansulatuksen tehoa. Huonosti sulanut ruoka voi aiheuttaa suolistossa käymisreaktioita, suolensisällön vetisyyttä, löysää ulostetta ja ripulia. 

Aktiivisen koiran ruoan onkin oltava erityisen hyvin sulavaa, jotta ruoan imeytyminen on tehokasta ja mainituilta ongelmilta voidaan välttyä. Oikein valitut raaka-aineet, erityisesti proteiinin lähteet, raaka-aineiden korkea laatu ja oikeanlaiset käsittelyt varmistavat ruoan hyvä sulavuuden. 

Sulavuuden lisäksi ruoan oikeanlainen kuitukoostumus auttaa varmistamaan suoliston hyvinvoinnin ja ulosteen hyvän laadun. Kuiduilla voidaan suolessa mm. ”säädellä” kosteuspitoisuutta, vaikuttaa liikkeisiin, ravita limakalvon soluja sekä tasapainottaa bakteerikannan koostumusta. 

Hyvän suoliston toiminnan varmistamiseen liittyvät myös kohtuulliset annoskoot ja liikunnan mukaan sopivasti ajoitetut ruokinta-ajat. 

LIITY LAUMAAMME

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kertaluontoisen -15% ALENNUKSEN ensimmäisestä tilauksestasi.

Kommentoi

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella, ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.