Koiran ja kissan kastraatio ja sterilisaatio
Kevät tuo usein mukanaan kiinnostavat tuoksut ja hyrräävät hormonit – suunnitteletko koiran tai kissan sterilointia tai kastrointia?
Koiran ja kissan sterilointi sekä kastrointi ovat yleisimmin klinikallamme tehtyjä leikkauksia. Myös kanien sterilisaatiot ja kastraatiot ovat yleisiä, mutta klinikallamme on leikattu lisäksi frettejä, marsuja, chincilloja, rottia ja minisikoja.
Sterilointi tarkoittaa käytännössä sitä, että yleisanestesiassa lemmikiltä poistetaan kohtu ja munasarjat tai munasarjat ja kappale kohdunsarvista. Kastraatiossa puolestaan uroksen kivekset poistetaan.
Miksi lemmikkejä steriloidaan ja kastroidaan?
Haldir-kissa kävi klinikallamme kastraatiossa. Ennen varsinaisten leikkausvalmisteluiden alkua hoitajamme antoi nukkuvalle potilaalle maskilla lisähappea, lisäsi silmiin silmätipat sekä huolehti kissan lämpimänä pysymisestä lämpöpatjan ja viltin avulla.
Lemmikin steriloinnin ja kastroinnin ajankohtaan vaikuttavat mm. laji, rotu ja sukupuoli. Myös lemmikin ikä, paino ja mahdolliset muut sairaudet on huomioitava sterilointia ja kastraatiota suunniteltaessa.
Steriloinnin ja kastraation yleisimmät haittavaikutukset:
Valmistaudu koiran ja kissan sterilointiin ja kastrointiin
Mikäli lemmikkisi on likainen, pese ainakin leikkausalue edellisenä päivänä. Voit täyttää helposti anestesiaesitietolomakkeemme jo kotona valmiiksi. Ota lemmikillesi mukaan oma, tuttu viltti. Mikäli kyseessä on kanin tai jyrsijät leikkaus ota mukaan ruokaa. Muista käyttää koira pienellä kävelyllä etukäteen, jotta se saa tehtyä tarpeensa.
Lemmikin paasto ennen toimenpidepäivää:
Leikkauspäivän kulku
Ennen varsinaista operaatiota eläinlääkärimme suorittaa lemmikillesi perustarkastuksen ja antaa esirauhoitteen pistoksena. Toivomme, että omistaja olisi lemmikkinsä kanssa nukahtamisvaiheessa. Kun lemmikki on nukahtanut ja hoitaja saapunut valmistelemaan eläintä alkavaa leikkausta varten omistaja voi lähteä. Varmistathan kuitenkin, että yhteystietosi ovat oikein klinikallamme, jotta tavoitamme sinut tarvittaessa.
Hoitaja huolehtii lemmikin lääkitsemisestä, nesteytyksestä, lämpimänä pitämisestä ja leikkausalueen valmistelusta. Esivalmisteluiden jälkeen lemmikki siirretään leikkaussaliin ja kytketään inhalaatioanestesiakoneeseen ja anestesiavalvontalaitteisiin. Tämän jälkeen eläinlääkäri suorittaa leikkauksen samalla kun hoitaja valvoo anestesiaa. Operaation jälkeen lemmikki siirretään heräämöön odottamaan heräämistä ja kotiin lähtöä.
Manu-koira odottaa heräämössämme kotiin lähtöä kastraation jälkeen. Kotoa tuotiin mukana oma viltti, jotta heräämöön saatiin koiralle tuttuja tuoksuja.
Ennen kotiin lähtöä omistajan kanssa käydään läpi kotihoito-ohjeet sekä kotiin lähtevät lääkitykset. Voit tarvita apuvoimia kotona isokokoisen lemmikin siirtämisessä autosta sisälle, sillä lemmikkisi voi olla vielä hieman unelias klinikalta lähtiessään. Suosittelemme, että joku on lemmikin kanssa kotona muutaman seuraavan päivän ajan seuraamassa toipumista.
Mikäli sinulla on kysyttävää lemmikkisi sterilointiin tai kastrointiin liittyen, ole yhteydessä klinikallemme!
Lue lisää leikkauksiin valmistumisesta: Valmistaudu leikkaukseen
Lisätietoa leikkauksesta toipuvalle: Toipuminen | Leikkauksen jälkeen