ELÄINLÄÄKÄRIASEMA JA VERKKOKAUPPA | SUOMEN SUURIN ERIKOISRUOKAVALIKOIMA | ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ!
ENSITILAAJILLE -15% ALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
Loishäädöstä eli madotuksesta

Loishäädöstä eli madotuksesta

Myöhäinen syksy on aikaa, jolloin koiran ja kissan omistajat ovat perinteisesti "matolääkinneet" eläimensä sisäloisia vastaan.

Nykysuositusten mukaan ennen rutiininomaista lääkitsemistä tulisi arvioida lääkityksen tarve eläinkohtaisesti, jotta voimme ennaltaehkäistä lääkeresistenssin syntymistä. Lemmikin ikä, elinolosuhteet, tausta ja käyttötarkoitus vaikuttavat loishäädön tarpeen suunnitteluun. Parhaiten lemmikin loishäädön tarve selviää ulostetutkimuksella. Ulostenäytettä varten tarvitsemme noin peukalon pään kokoisen määrän lemmikin ulostetta kolmelta peräkkäiseltä päivältä.

Näytteen voi kerätä puhtaaseen muovipussiin tai purkkiin ja näyte tulisi säilyttää viileässä kunnes näyte on toimitettu klinikallemme. Pelkkää loistutkimusta varten et tarvitse lemmikillesi vastaanottoaikaa, vaan voit tuoda näytteen klinikallemme aukioloaikojen puitteissa.

Koiran- ja kissanpentujen osalta suosittelemme madottamaan pennun 1 - 2 viikkoa ennen ensimmäistä rokotusta tai voitte tuoda ensimmäiselle rokotuskäynnille pennun ulostenäytteen tutkittavaksi. Mikäli ulostenäytteitä ei tutkita, olisi pentu hyvä madottaa kerran kuukaudessa puolen vuoden ikään asti.

Aikuisten koirien ja kissojen osalta suosittelemme ulostenäytteen tutkimista ennen rutiininomaista lääkitsemistä- poikkeuksena metsästyskäytössä olevat koirat ja vapaasti ulkoilevat kissat, jotka madotetaan säännöllisesti 2 - 4 kertaa vuodessa. Jalostukseen käytettävät lemmikit olisi hyvä madottaa ennen astutusta, mahdollisesti tiineyden aikana ja emä sekä pennut madotetaan pentujen ollessa 2, 4 ja 6 viikon ikäisiä.

Matkustelevan lemmikin loishäätö suunnitellaan kohdemaan loistilanteen mukaisesti. Omistajan tulee itse selvittää lääkityksen tarve ennen lemmikin vientiä ulkomaille, tai tuontia ulkomailta Suomeen.

Lemmikkien loishäätöä suunnitellessa on hyvä ottaa myös huomioon omistajien elämäntilanne. Mikäli perheessä on pieniä lapsia, voi olla tarpeen lääkitä lemmikkiä tiheämmin kuin normaalisti- osa sisäloisista voi joskus tarttua myös ihmisiin (zoonoosi).

Muiden pieneläinten osalta sisäloislääkitys on ajakohtaista syksyisin, mikäli lemmikkisi on kesän aikana ulkoillut tai syönyt ulkoa kerättyä ravintoa.

Loishäätöä varten on olemassa useampaa erilaista valmistetta ja niistä tulee valita omalle lemmikille sopivin. Mikäli olet epävarma lemmikkisi loishäätölääkityksen tarpeesta tai sopivimman lääkkeen valitsemiseta, niin olethan yhteydessä klinikallemme. Huomioithan, että myymme lääkkeitä klinikaltamme vain omien asiakkaidemme lemmikeille.

Edellinen artikkeli Koiran ja kissan kastraatio ja sterilisaatio
Seuraava artikkeli Pissanäytteen otto

Kommentti

Kirsi Niiranen - huhtikuu 16, 2023

Etsinnässä kissani niskaan laitettavaa lois/-matolääke. Olen aiemmin käyttänyt apteekista saatavaa dronspot vet- paikallallusvaleluliuosta, joka on toiminut hyvin ja on edullinen. Koska ostan Kivuttomalta kissani nappulat, tuli mieleen josko teidän valikoimiinne kuuluu yhtäläinen/vastaava niskaan laitettava lääke.

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

*Pakollinen kenttä